Lengyelország-EU-jog-tüntetés

Varsóban tüntettek a lengyel és az uniós jog viszonyáról szóló alkotmánybírósági döntés miatt

A tüntetők uniós és nemzeti zászlókat vittek, láthatóak voltak a lengyel uniós tagságot támogató transzparensek és az LMBTQ-mozgalom hatszínű zászlói is.

2021.10.11 00:39MTI

Többezren vettek részt Varsóban vasárnap este az ellenzéki Polgári Platform ügyvezető alelnöke, Donald Tusk kezdeményezésére összehívott tüntetésen, amelyen a lengyel és az uniós jog viszonyáról szóló alkotmánybírósági döntés ellen tiltakoztak.

A tüntetők uniós és nemzeti zászlókat vittek, láthatóak voltak a lengyel uniós tagságot támogató transzparensek és az LMBTQ-mozgalom hatszínű zászlói is.

Donald Tusk az egybegyűltek előtt elmondta: kötelességének tartotta a tüntetés összehívását, mert az alkotmánybíróság és a kormányzók "minden köntörfalazás nélkül úgy döntöttek, hogy kivezetik Lengyelországot az Európai Unióból (EU)".

A kormányt Tusk az európai elvek megsértésével vádolta, az ellenzéket pedig egységre hívta fel, mely végeredményben - mint mondta - a kormány leváltását eredményezheti. "Jól tudjuk, valójában miért is akarnak kilépni az EU-ból, azért, hogy büntetlenül sérthessék az állampolgárok jogait, a demokrácia elveit, hogy féktelenül lophassanak" - jelentette ki Tusk.

Felszólalása közben a közelben szervezett, a nemzeti körök híveiből álló ellentüntetés felől hangos bekiabálásokat lehetett hallani. Az ellentüntetők lengyel nemzeti zászlókat lobogtattak, egy "alkotmány" feliratú transzparens is látható volt.

A két megmozdulást a rendőrség választotta el egymástól.

A tüntetésekre reagálva a lengyel kormányfőhelyettes, Jacek Sasin a Twitter közösségi honlapján azt írta: Lengyelország az EU tagja, és az is marad, az unió elhagyása pedig "az egyéb ötletekkel nem rendelkező, gyenge ellenzék kitalációja".

A varsói alkotmánybíróság múlt héten úgy találta: összeegyeztethetetlenek a lengyel alkotmánnyal az uniós alapszerződések egyes előírásai, illetve az, ahogyan ezeket az Európai Unió Bírósága értelmezi.

Az alkotmánybírósági döntés ellen vasárnap más lengyelországi városokban is tiltakoztak. Népesebb, néhány ezer fős tüntetést például Krakkóban tartottak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.