Koronavírus-járvány

Az egész wyomingi iskolát bezárnak, miután egy diák nem volt hajlandó maszkot felvenni

Megbírságolták és letartóztatták érte.

2021.10.10 12:02ma.hu

Egy 16 éves középiskolás lányt letartóztattak és az egész iskolát bezárták, mindezt azért, mert nem volt hajlandó arcmaszkot viselni. A letartóztatása felháborodást váltott.

A csütörtökön rögzített videofelvételek tanúsága szerint a 16 éves Grace Smith az iskola tisztviselőivel és egy rendőrrel találkozott, amikor megjelent a wyomingi Laramie középiskola ajtajánál. Smith már két egymást követő tanulmányi felfüggesztést is letöltött, mert nem volt hajlandó arcmaszkot viselni az órán - az iskola előírásai szerint -, és ismét megpróbált maszk nélkül belépni az épületbe.

Egy rendőrtiszt 500 dolláros büntetést adott neki, majd megbilincselték és letartóztatták, amikor nem volt hajlandó önként elhagyni az iskolát. Amikor Smith nem volt hajlandó távozni, egy hangosbemondó közleményben tájékoztatta a diákokat, hogy "lezárás van érvényben, kérjük, maradjanak a termekben".

A letartóztató tiszt hallható volt, amint azt mondja a tinédzsernek, hogy a lezárás az ő hibája, de a tinédzser nem volt hajlandó elhagyni az épületet, amíg bilincsben el nem vezették.

Andy Smith, Grace édesapja a helyi hírügynökségeknek elmondta, hogy a család ügyvédet fogadott, hogy harcoljon a tanulmányi felfüggesztések ellen. Később a lánya letartóztatásáról készült videón Smith azt mondja Jubal Yennie iskolakerületi főfelügyelőnek, hogy a kizárások "számomra egyszerűen abszurdak" és "megvetendőek".

Mindenesetre, Grace-t ki fogják rúgni, ha a felfüggesztések tovább gyűlnek, de a tinédzsernek esze ágában sincs meghátrálni.

"Egy olyan országban növök fel, ahol az Isten adta jogaimat kellene védenem, és ezeket elveszik tőlem" - mondta a Laramie Boomerangnak. "Mindenkinek joga van maszkot viselni, ha úgy dönt, de szerintem mindenkinek joga van ahhoz is, hogy ne viseljen maszkot, ha úgy dönt".

Smith kiállása az iskolai maszkviselési kötelezettség ellen az egész országban a konzervatívok támogatását is kivívta.

A lány apja crowdfunding felhívást indított, és szombatig közel 9000 dollárt gyűjtött össze, hogy fedezze lánya jogi költségeit. A lány iskolai körzetének jövő héten kell felülvizsgálnia a maszkokra vonatkozó irányelvét, de korábban azt nyilatkozta, hogy csak akkor enyhítenek rajta, ha az Albany megyében, ahol az iskola található, az emberek 70%-a be van oltva. A Laramie Boomerang szerint jelenleg az oltási arány 49%-os.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.