Ártatlannak vallja magát

A korrupcióval gyanúsított Nastase bíróság elé állna

A korrupcióval gyanúsított Adrian Nastase volt román miniszterelnök arra kérte képviselőtársait, engedélyezzék bűnvádi eljárás indítását ellene, hogy minél hamarabb bíróság elé kerülhessen.

2009.02.06 20:22MTI

Nastase pénteken a román alkotmány reformjáról szervezett bukaresti tanácskozáson fordult törvényhozó társaihoz ezzel a kéréssel. Nastase továbbra is ártatlannak vallja magát, az ügyészek vizsgálatát pedig politikai zaklatásnak nevezte.

A Demokrata Liberális Párttal (PD-L) együtt nagykoalíciót alkotó Szociáldemokrata Párt (PSD) vezető politikusa ellen a román korrupcióellenes ügyészség (DNA) két ügyben is bűnvádi eljárást indítana. Ehhez azonban a képviselőház engedélye is szükséges, mivel Nastase tagja az alsóháznak. A héten a képviselőház jogi bizottsága azt javasolta a képviselőház plénumának, hogy ne hagyja jóvá az ügyészek kérését. Ez utóbbiak már harmadszor próbálják "kicsikarni" a parlament engedélyét.

A román sajtóban meglehetősen kedvezőtlen visszhangra talált, hogy a képviselők továbbra is akadályozzák a Nastase-akták bíróság elé kerülését.

Az ügyészek kéréséről azonban a végső döntést a képviselőház plénuma hivatott meghozni, amely még nem tűzte napirendre az ügyet. A DNA abban az esetben folytathatja vizsgálatát Nastase ellen a bűnvádi eljárás megindításával, ha a parlamenti ülésen ezt a jelen lévő képviselők egyszerű többsége támogatja.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.