Illegális bevándorlás

Lampedusa ismét túlzsúfolt migránsokkal

Egy nap alatt több mint 1200 migráns érkezett a dél-olaszországi Lampedusa szigetére, ahol a helyi rendőrszakszervezet szerint vasárnapra válságossá vált a biztonsági és egészségügyi helyzet.

2021.06.14 22:30MTI

Tizenkét óránál rövidebb idő alatt tizennégy hajó kötött ki Lampedusa partjain. A sziget - egyébként 250 főt befogadni képes - regisztrációs tábora (hotspot) már pénteken is túlzsúfolt volt, 370 bevándorló lakta, számuk vasárnapra 1200 fölé emelkedett, de 1400 is lehetett volna, ha vasárnap este egy 200 fős csoportot át nem helyeznek egy karanténhajóra, közöttük 19 koronavírus-fertőzöttel, akiket elkülönítettek. Több mint 100 kiskorút átszállítottak Szicíliába egy számukra fenntartott migránstáborba.

Lampedusára a tavasz kezdete óta folyamatosan érkeznek migránsokkal teli hajók és csónakok, melyek száma majdnem minden hétvégén megugrik.

Egy rendőrszakszervezet helyi tagjainak nyilatkozata szerint a sziget regisztrációs központjában folyamatos a feszültség. A nyári forróságban az emberek jelentős többségét a tábor udvarán tudják csak elhelyezni földre tett matracokon, a biztonsági távolság betartása lehetetlen, és szájmaszk sem jut mindenkinek - hangoztatták. A rendőrszakszervezet szerint "még el sem kezdődött a nyár, de a helyzet máris ellenőrizhetetlenné vált".

Tavaly nyáron - a koronavírus-járvány első hullámát követően - augusztusra tetőzött a helyi migrációs válság, amikor Lampedusa lakosai sztrájkkal és a kikötő lezárásával fenyegettek az olasz kormány beavatkozását követelve.

Az idei év kezdete óta több mint 15 ezren érkeztek az olaszországi partokra. A tavalyi esztendő ugyanezen időszakában csak harmadennyien, azaz 5 ezren.

Olasz sajtóinformációk szerint Róma hiába szorgalmazza a menedékkérők szétosztását a befogadásra önként hajlandó európai uniós tagállamok között, a pandémia kezdete óta egyetlen ország sem jelentkezett.

A La Repubblica című olasz napilap úgy értesült, hogy Németország újra akarja indítani az Olaszországon keresztül érkezett illegális bevándorlók visszatoloncolását. A járvány előtt Németország évente több ezer migránst toloncolt vissza Olaszországba, olyanokat, akik nem jogosan folyamodtak menedékkérelemért.

Az olasz miniszterelnök, Mario Draghi korábbi bejelentése szerint az Európai Unió állam- és kormányfőinek közvetkező tanácskozásán kívánja bemutatni azt a tervezetet, amelyet Olaszország a menekültek szétosztására javasol.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.