Koronavírus-járvány

Több mint kétezer külföldi munkavállaló francia állampolgárságot kapott a járványhelyzetben nyújtott munkájáért

Bebizonyították "a nemzethez való tartozásukat".

2021.05.05 18:35MTI

Több mint kétezer olyan külföldi munkavállaló kapta meg a francia állampolgárságot, aki a koronavírus-járvány idején a frontvonalban dolgozott, és bebizonyította "a nemzethez való tartozását" - jelentette be szerdán a belügyminisztérium.

A tárca közleménye szerint a járványhelyzetben nyújtott teljesítményért gyorsított eljárásban megszerezhető állampolgárságot eddig 2009-en szerezték meg, köztük hozzátartozóként 665 gyerek is.

Marlene Schiappa, az állampolgársági jogokért felelős kormánytag szeptemberben arra utasította a prefektusokat, hogy gyorsítsák fel és könnyítsék meg a francia állampolgársághoz jutást azon külföldiek számára, akik aktívan részt vettek a koronavírus-járvány elleni küzdelemben egészségügyi dolgozóként, biztonsági őrként, takarítóként, gyerekvigyázóként, pénztárosként, hulladékszállítóként, házi ápolóként vagy más veszélyeztetett munkakörben dolgozóként.

A prefektusokhoz több mint 8 ezer kérelem érkezett a felhívásra, az elbírálások jelenleg is folyamatban vannak, valamennyi kérelmet a legnagyobb figyelemmel vizsgál meg a belügyminisztérium - jelezte a tárca.

A prefektusok azt az utasítást kapták, hogy használják "a nemzetnek tett jelentős szolgálatért cserébe" kitételt az állampolgársági kérelmek elbírálásakor, és a kérelem beadásához kötelező legalább ötéves franciaországi tartózkodás helyett két évet is elfogadhatnak.

Tavaly 61 371 külföldi folyamadott francia állampolgárságért, ami 20 százalékkal kevesebb, mint 2019-ben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.