Gyász

Két percre megállt az élet Izraelben a holokauszt-emléknapon

A szirénák hangjaira országszerte főhajtással emlékeztek a második világháború hatmillió zsidó áldozatára.

2021.04.08 12:42MTI

Idén is megállt az élet két percre az izraeli holokauszt-emléknapon, a jóm hasoán, a szirénák hangjaira országszerte főhajtással emlékeztek a második világháború hatmillió zsidó áldozatára - jelentette csütörtökön a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet.

Délelőtt 10 órakor leállt a közlekedés az autópályákon és más közutakon, az emberek kiszálltak, és kocsijuk mellé álltak. Némán megálltak az utcákon, a tereken, a boltokban is, és nem mozdultak mindaddig, amíg az emlékezés szirénái szóltak.

A jeruzsálemi Jad Vasem holokauszt-emlékmúzeumban délelőtt elhelyezte az emlékezés koszorúját a varsói felkelés szobránál Benjámin Netanjahu miniszterelnök és Reuven Rivlin államelnök. A jóm hasoa szerda esti nyitóünnepsége után csütörtökön is egész nap megemlékezések zajlanak országszerte.

Az izraeli parlamentben, a kneszetben gyertyát gyújtottak az áldozatok emlékére, majd a Mindenkinek van neve címmel megrendezett tiszteletadáson az újonnan képviselővé választott törvényhozók olvasták fel a vészkorszakban meggyilkolt felmenőik, rokonaik nevét.

Később megkoszorúzzák a Jad Vasem emléksátor épületében található örökmécsest is, ahol a mozaikpadló alatt a Lengyelországban kialakított náci német haláltáborokból elhozott hamvakat helyeztek el.

Délután megemlékezést tartanak a Gázai övezet határánál lévő Jad Mordehai nevű kibucban, amelyet Lengyelországból érkezett alapítói a varsói felkelés mártír vezetőjéről, Mordechai Anielewiczről neveztek el.

Késő délután az északon, Galileában található Lohaméj Hagetaot nevű kibucban emlékeznek közösen a holokauszt szörnyűségeire. Ezt a kibucot a varsói gettófelkelés életben maradt harcosai, zsidó partizánok és lágerek túlélői alapították 1949-ben, és saját múzeumot, archívumot hoztak létre közös emlékezetük ápolására és továbbadására.

Idén az "utolsó leszármazottaknak" szentelik ünnepségüket: elsősorban azokat idézik fel, akik egyetlen túlélőként maradtak meg családjukból, majd Izraelben elestek az 1948-49-es függetlenségi háborúban.

Délután Tel-Avivban, a Habima színházban konferenciát rendez a Következő generációk nevű egyesület a holokauszttúlélők izraeli társadalmi beilleszkedéséről, majd ebben az évben az ifjúsági mozgalmak közös nagygyűlése zárja le az izraeli holokausztnapot, Joáv Galant oktatási miniszter részvételével a Jad Vasemben.

Izraelben jelenleg mintegy 174 500 holokauszttúlélő él, akiknek átlagéletkora 84 és fél év, s 60 százalékuk nő. A ynet adatai szerint 2500-an közülük Magyarországról érkeztek.

A túlélők mintegy harmada a volt Szovjetunióból érkezett 1989 után. Az Izraelben élő egykori üldözöttek 51 százaléka élelemsegélyre szorul, s 45 százalékuk arról számolt be, hogy nehézségeket okoz számára a háztartási költségek kifizetése.

Harmaduknak gondot okoz a fogorvosi kezelések megfizetése, s a ynet felmérése szerint 84 százalékuk már kénytelen volt lemondani fontos szolgáltatásról anyagi okok miatt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.