Kisebbség

Az EU-tagállamok elköteleződése elengedhetetlen a romák esélyegyenlősége iránt

Többségének még napjainkban is előítéletekkel, cigányellenességgel, és társadalmi-gazdasági kirekesztéssel kell szembenéznie.

2021.04.08 06:33MTI

Elengedhetetlen az Európai Unió tagállamainak elköteleződése a romák esélyegyenlősége iránt - írta a romák április 8-án esedékes nemzetközi napja alkalmából kiadott szerdai közös nyilatkozatában Vera Jourová értékekért és átláthatóságért, Várhelyi Olivér bővítéspolitikáért és Helena Dalli egyenlőségért felelős uniós biztos.

Kiemelték: a romák többségének még napjainkban is előítéletekkel, cigányellenességgel, és társadalmi-gazdasági kirekesztéssel kell szembenéznie, továbbá a koronavírus-járvány nagyban hozzájárul helyzetük súlyosbodásához.

"Mindent meg kell tennünk azért, hogy ne pusztán a roma kisebbséget erősen sújtó válsághelyzetet kezeljük, hanem valódi változásokat is elérjünk a roma közösségben" - hívtak fel a figyelmet a nyilatkozatukban.

Ennek érdekében - húzták alá - az Európai Bizottság múlt októberben új, a romák esélyegyenlőségére irányuló tízéves keretstratégiát fogadott el, amely e kisebbség esélyegyenlősége, társadalmi részvétele és befogadása mellett kulcsterületként kezeli az oktatáshoz, foglalkoztatáshoz, egészségügyi szolgáltatásokhoz és lakhatáshoz való hozzáférésük javítását.

"Az uniós tagállamok is egyhangúlag támogatták a stratégiát, ez egyértelműen jelzi elköteleződésüket a roma közösségeket érő kihívások kezelésében" - írták.

Hozzátették: a romastratégia kulcsszerepet játszik a Nyugat-Balkánnal folytatott csatlakozási tárgyalásokban is.

A romák nemzetközi napját 1990 óta a romák első nemzetközi találkozójának emlékére tartják, amely 1971. április 7. és április 12. közt zajlott le Chelsfieldben, London közelében.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.