Koronavírus-járvány

A spanyol kormányfő szerint egy hónapon belül elérik az ötmilliós átoltottságot

Az oltási kampány üteme egyre inkább felgyorsul, a második negyedévben ugyanis három és félszer annyi vakcinát várnak a gyártóktól, mint az első negyedévben.

2021.04.06 18:29MTI

Egy hónapon belül eléri az ötmilliót azok száma Spanyolországban, akik teljes körű oltással lesznek védettek a koronavírus ellen - hangsúlyozta a miniszterelnök a kormány keddi ülését követő sajtótájékoztatón Madridban.

Pedro Sánchez ismertette az oltási stratégia várható mérföldköveit, amelyek szerint a június 14-én kezdődő héten 15 millió, a július 19-i héten már 25 millió lehet az átoltottság a dél-európai országban.

Megerősítette: továbbra is tartható az a korábban már többször is megfogalmazott cél, hogy augusztus végére a spanyol lakosság 70 százalékának, mintegy 33 millió embernek a teljes oltása megvalósuljon.

A kormányfő beszélt arról, hogy az oltási kampány üteme egyre inkább felgyorsul, a második negyedévben ugyanis három és félszer annyi vakcinát várnak a gyártóktól, mint az első negyedévben.

Április és június között 38 millió, július és szeptember között 48 millió adag érkezik az eddig európai engedéllyel rendelkező Pfizer, Moderna, AstraZeneca és Janssen vakcináiból - részletezte.

Mint mondta, a tömeges oltás "a leghatékonyabb gazdaságpolitika", mert ez jelenti a legrövidebb utat az ország újraindításához.

A spanyol miniszterelnök kiállt az európai uniós vakcinabeszerzés mellett, és az AstraZeneca brit-svéd gyógyszergyárat okolta, amiért késve teljesíti vállalásait.

Pedro Sánchez kitért arra, hogy a kormánynak nem áll szándékában meghosszabbítani az október 25-e óta érvényben lévő szükségállapotot annak május 9-i lejártát követően.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.