Koronavírus-járvány

Ukrajnában mintegy 18 ezren kapták meg eddig az oltást

Ukrajnába még csak egyfajta oltóanyag érkezett, február 23-án az AstraZeneca licence alapján Indiában Covishield néven gyártott vakcina.

2021.03.08 13:05MTI

A regisztráció március 1-jei elindítását követő öt napban Ukrajnában 155 ezren iratkoztak fel koronavírus elleni védőoltásra - közölte Denisz Smihal miniszterelnök a Facebookon, miközben hétfőig kevesebb mint 18 ezren kapták meg az oltást.

Ukrajnába még csak egyfajta oltóanyag érkezett: február 23-án az AstraZeneca licence alapján Indiában Covishield néven gyártott vakcina, az oltási kampány egy napra rá indult, elsőként olyan orvosokat oltottak be, akik közvetlenül ki vannak téve a fertőzésveszélynek.

A kampány népszerűsítése érdekében a nyilvánosság előtt oltatta be magát a múlt héten Makszim Sztepanov egészségügyi miniszter és Volodimir Zelenszkij elnök.

Az egészségügyi tárca adatai szerint eddig 17 947-en kapták meg az oltást - valamennyien még csak az elsőt a védettséghez szükséges kettőből -, közülük vasárnap 910-en.

Smihal emlékeztetett arra, hogy azok, akik feliratkoztak az oltásra, egy elektronikus várólistára kerülnek, és majd meghívást kapnak egy oltópontra az egészségügyi minisztérium által jóváhagyott oltási tervnek megfelelően. Megismételte, hogy a beoltottságról adnak majd ki igazolást, ha az szükségessé válik, miután a világ több országa is bevezet úgynevezett oltási igazolványt.

Ukrajnában hétfőre 5572 új esettel 1 406 800-ra nőtt az azonosított fertőzöttek száma. Ez csaknem 1600-zal kevesebb az előző napinál és mintegy fele a múlt hét közepén feljegyzett napi növekedésnél, aminek az az oka, hogy hétvégenként általában alacsonyabb a szám, mivel kevesebben fordulnak orvoshoz és kevesebb tesztet végeznek. Az elhunytak száma 106-tal 27 128-re emelkedett. Eddig 1 198 254-en gyógyultak meg, az aktív betegek száma pedig 181 418-ra nőtt.

Kórházba vasárnap a korábbiaknál jóval kevesebb, 2136 koronavírusos, illetve fertőzésgyanús beteg került, míg előző nap a számuk csaknem négyezer volt, és a megelőző napokban is sorozatban háromezer fölötti.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.