Koronavírus-járvány

EU: a járvány hátrányos hatást gyakorolt a nőkre nézve

A koronavírus-járvány jelentősen súlyosbította a nők és férfiak között fennálló egyenlőtlenségeket az élet szinte minden területén, és visszavetette az elmúlt évek előrehaladását e téren.

2021.03.05 14:39MTI

Az Európai Bizottság pénteken közzétett, a nemek Európai Unión belüli egyenlőségéről szóló éves jelentése szerint a koronavírus-járvány jelentősen súlyosbította a nők és férfiak között fennálló egyenlőtlenségeket az élet szinte minden területén, és visszavetette az elmúlt évek előrehaladását e téren.

A brüsszeli testület elemzése kiemeli, hogy az uniós tagállamokban, különösen Franciaországban, Litvániában, Írországban és Spanyolországban megugrott a kapcsolati erőszak eseteire vonatkozó rendőrségi bejelentések száma. A járvány a nők munkaerőpiaci helyzetét is jelentősen rontotta: 2020 második és harmadik negyedéve között a nők foglalkoztatási rátája csupán 0,8 százalékkal nőtt, míg a férfiaké 1,4 százalékkal. A járványt lassítani hivatott korlátozások negatív hatással voltak a fizetetlen gondozási tevékenységekre, melyeket főként nők látnak el.

A jelentés arra is rávilágít, hogy miközben a járvány elleni küzdelem frontvonalában - az egészségügyi és szociális ellátásban - dolgozók mintegy 86 százaléka nő, addig nemzeti szinten szembetűnően alacsony a pandémia kezelésére vonatkozó intézkedésekről döntő testületekben jelen lévő nők aránya.

Az Európai Bizottság pontosan egy évvel ezelőtt fogadta el a nemi egyenlőségről szóló uniós stratégiát, amely 2020 és 2025 között meghatározza a legfontosabb intézkedéseket, és kötelezettségvállalásokat annak biztosítására, hogy valamennyi uniós és tagállami szakpolitikai területen érvényesüljenek a nemek közötti egyenlőség szempontjai. Annak érdekében, hogy a 27 tagállamban jobban nyomon lehessen követni az elért haladást, a testület pénteken elindította a nemi esélyegyenlőségi stratégia nyomonkövetési portálját.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.