Koronavírus-járvány

Miniszter: Zágráb megvizsgálja az orosz vakcina engedélyezésének kérdését

Horvátországban az elmúlt 24 órában 747 új fertőzöttet azonosítottak.

2021.03.03 12:24MTI

Horvátország megvizsgálja annak lehetőségét, hogy még mielőtt az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) jóváhagyná a Szputnyik V vakcinát, hogyan kaphatna az orosz oltóanyag behozatali engedélyt - jelentette ki Vili Beros egészségügyi miniszter szerdai sajtótájékoztatóján.

Előzőleg Andrej Nyesztyerenko zágrábi orosz nagykövet kedden este Twitter-oldalán közölte: telefonon beszélt a miniszterrel, aki megerősítette Horvátország vásárlási szándékát.

Beros kiemelte: az orosz nagykövettel folytatott telefonbeszélgetés az orosz vakcina beszerzéséről nem jelent eltávolodást az Európai Bizottság (EB) közös vakcinabeszerzési terveitől, hanem egyfajta kiegészítő módszer kereséséről van szó az EB rendeleteivel és a horvát törvényekkel összhangban.

A tárcavezető február közepén, a válságstáb egyik sajtótájékoztatóján már jelezte, hogy Horvátország tárgyal Moszkvával az orosz Szputnyik V oltóanyag beszerzéséről.

Akkor azt mondta: az volna a legoptimálisabb, ha az EMA engedélyezné a vakcinát, de az eltarthat egy ideig. Ezért a horvát gyógyszerügynökség (Halmed) feladata utánajárni, hogy lehetséges-e más módon beszerezni az orosz oltóanyagot - húzta alá.

Egy nappal később Andrej Plenkovic kormányfő a sajtónak már úgy nyilatkozott: amennyiben egy adott vakcina úgy kerül az európai piacra, hogy azt jóváhagyta az EMA, akkor annak minőségéért az oltóanyaggyártó vállalja a felelősséget, amennyiben nem így történik, akkor az az állam, amely engedélyezte.

"Semmiképpen sem szeretnénk abba a helyzetbe kerülni, hogy a piacunkra olyasvalami kerüljön, ami nem ellenőrzött és megbízhatatlan" - mondta.

A Jutarnji List című napilap szerdán nem hivatalos forrásokra hivatkozva azt írta, a horvát külügyminisztérium már bekérte az orosz vakcina dokumentációját ellenőrzésre, hogy a Halmed ez alapján engedélyezhesse behozatalát.

Horvátországban az elmúlt 24 órában 747 új fertőzöttet azonosítottak. A járvány kezdete óta számuk elérte a 244 205-öt. Egy nap alatt hét beteg halt bele a fertőzés okozta Covid-19 betegség szövődményeibe, a halottak száma ezzel 5555-re emelkedett. Kórházban 758 beteget ápolnak, közülük 68-an vannak lélegeztetőgépen.

A szomszédos Szlovéniában az elmúlt 24 órában 1209-cel 192 265-re nőtt a regisztrált fertőzöttek száma. Az elmúlt 24 órában 11 beteg hunyt el, amivel a járvány halálos áldozatainak száma 3874-re emelkedett. A koronavírusos betegek közül 516-an vannak kórházban, 82-ten intenzív osztályon.

A szlovén kormány szerdai ülésén felülvizsgálja a járványügyi intézkedéseket, és dönt enyhítésükről vagy meghosszabbításukról. Korábbi bejelentések szerint várhatóan minden középiskolás évfolyam visszatérhet az iskolapadokba a jövő héttől.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.