Környezetszennyezés

Bécs és Bős között 2 ezer kiló hulladékot szedtek ki a Dunából

Szakértők és önkéntesek csapata két tonna műanyagot halásztak ki a Dunából.

2021.02.28 08:59ma.hu

Bécs és Bős között 2 ezer kiló hulladékot szedtek ki a Dunából - írta a parameter.sk. Ezek elsősorban az élelmiszerek és gyógyászati segédeszközök csomagolóanyagai, PET-palackok, a háztartások műanyag hulladékai és az építési hulladékok voltak. Erről Katarína Gáliková, a Szlovák Tudományos Akadémia (SAV) szóvivője számolt be.

A PlasticFreeDanube projektben részt vevő nemzetközi szakértői csoport, - a Bécs és a bősi vízerőmű közötti szakaszon - térképezte fel a Dunát, hogy mennyire szennyezett a folyam és a partja.

A Szlovák Tudományos Akadémia Polimer Intézetének kutatói azt vizsgálták, hogy a műanyagok milyen mértékben szennyezik a vízi környezetet.

A kutatók a laboratóriumaikban több elemzésnek vetették alá a hulladékmintákat, amiket tiszta vízzel ellátott üvegedényekbe tettek, és egy hónapon keresztül intenzíven felrázatták. Ezt követően kiderült, hogy például a PET-palackok esetében körülbelül 200 mikrogramm / liter antimón oldódott ki, az ivóvíz esetében a határérték csupán öt mikrogramm / liter.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.