Németország

Korrupciógyanúba került egy vezető német politikus

Georg Nüsslein egy egészségügyi védőmaszkokat gyártó cégnek szerezhetett jogsértő módon állami megbízásokat.

2021.02.25 14:49MTI

Korrupciógyanúba került az egyik német kormánypárt, a Keresztényszociális Unió (CSU) egy vezető politikusa, Georg Nüsslein egy egészségügyi védőmaszkokat gyártó cégnek szerezhetett jogsértő módon állami megbízásokat, amivel több százezer euró jövedelemre tehetett szert német hírportálok csütörtöki jelentései szerint.

Georg Nüsslein húsz éve a szövetségi parlament (Bundestag) tagja, és 2017 óta a bajor CSU és a testvérpárt Kereszténydemokrata Unió (CDU) közös képviselőcsoportjának egyik helyettes vezetője. Mentelmi jogát a müncheni főügyészség indítványára csütörtökön a Bundestag egyhangúlagos döntéssel felfüggesztette.

Közvetlenül a parlamenti döntés után házkutatást tartottak otthonában, a bajorországi Günzburgban, valamint berlini lakásában és képviselői irodáiban, és más németországi és liechtensteini helyszíneken.

A müncheni ügyészség csupán annyit közölt, hogy korrupció úgynevezett kezdeti gyanúja miatt indítottak nyomozást. Sajtóértesülések szerint arra utaló jelek alapján kezdték meg a munkát, hogy a képviselő a tisztségével visszaélve segített egy maszkokat gyártó cégnek megrendeléseket szerezni a többi között a szövetségi kormánytól és a bajor tartományi kormánytól, a szolgálataiért kapott 650 ezer eurót (235 millió forint) pedig eltüntette az adóhatóság elől.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.