Koronavírus-járvány

Francia szakértők az idősek és a veszélyeztetettek önkéntes karanténját javasolják

Olivier Véran egészségügyi miniszter elutasította a felvetést, és jelezte, a fertőzöttek számára a kötelező karantén időtartama az eddigi hétről tíz napra nő.

2021.02.18 20:37MTI

A francia kormány mellett működő tudományos tanács tagjai szerint nem jó megoldás az általános karanténok sorozatos kihirdetése a koronavírus-járvány megfékezésére, azonban hatékony lehet az önkéntes karantén az idősebbek és a veszélyeztetettebbek számára. Olivier Véran egészségügyi miniszter elutasította a felvetést, és jelezte, a fertőzöttek számára a kötelező karantén időtartama az eddigi hétről tíz napra nő.

A The Lancet Public Health című orvosi szaklapban a járványügyi szakértők új megközelítést sürgetnek, amelynek szerintük egy "egyértelmű és átlátható társadalmi szerződésen" kellene alapulnia a generációk között, miután a Covid-19 még sokáig nem fog eltűnni.

"A világszintű egészségügyi krízis annyira várt vége folyamatosan kitolódhat az újabb variánsok megjelenésével, amelyek a vakcinákat kevésbé hatékonnyá is tehetik" - írták a francia tudományos tanács tagjai.

"A társadalmi szerződés nevében a fiatalabb nemzedékek elfogadnák az elővigyázatossági korlátozásokat - maszkviselés, biztonsági távolság - azzal a feltétellel, hogy az idősebbek és a veszélyeztetettebbek csoportjai nemcsak ezeket az intézkedéseket, hanem specifikusabbakat is betartathatnának - mint például az önkéntes karantén - a megfertőződés kockázatának csökkentésére" - hangsúlyozták.

A francia kormány által tavaly márciusban létrehozott tanács tagjai már korábban is tettek hasonló javaslatot az egyik ajánlásukban.

A szakemberek szerint "nem lehet többé az általános karantént sorozatosan használni a koronavírus-járvány elleni legfőbb válaszként".

"Még akkor is, ha a lezárás vonzó számos szakember számára, és a politikai vezetők járványellenes intézkedésnek tekintik, a használatát felül kell vizsgálni annak érdekében, hogy csak utolsó megoldás legyen" - írták a szakemberek, akik szerint véget kell venni "a félelmen alapuló járványügyi megközelítésnek".

"Mostanáig az emberek viszonylag együttműködők voltak, de a kétségeik és a bizalomvesztésük láthatóvá vált a számos országban megfigyelhető tiltakozó mozgalmakban" - hangsúlyozták, kiemelve a karantén "katasztrofális" gazdasági következményeit.

"A szociális és egészségügyi következmények a mentális egészségi állapotra is óriásiak, elsősorban a fiatalabb generációk számra, még ha számukra a Covid-19 kisebb kockázatokkal is jár" - tették hozzá.

Heti sajtótájékoztatóján az egészségügyi miniszter jelezte, hogy nem tartja kivitelezhetőnek a tudományos tanács javaslatát.

"Egy ilyen intézkedés kivitelezhetősége nagyon vitatható, a szolidaritás is, amelyet a generációk között teremt, legalább annyira, miközben a járványügyi hatása egyáltalán nem szavatolt" - fogalmazott Olivier Véran.

A miniszter azt is bejelentette, hogy az egyéni karantén időtartama a fertőzöttek számára hétfőtől a jelenlegi hét napról tízre nő, a kontaktszemélyek számára viszont továbbra is hét napig tart az elkülönülés ideje.

A döntést a fertőzőbb variánsok egyre nagyobb aránya indokolja az újabb megbetegedésekben: a brit variáns aránya jelenleg 36 százalék az előző heti 25 százalékhoz képest, a dél-afrikai és a brazil variáns az új esetek öt százalékát jelenti.

"Jóllehet harmadik hullám egyelőre nem lett, a másodiknak még nincs vége" - mondta a tárcavezető.

Olivier Véran emlékeztetett arra, hogy a járványnak eltérő a területi megoszlása.

A dél-afrikai variáns a keleti Moselle megyében jelent meg, de a héten ott már stabilizálódott a helyzet, s már csökkenőben a napi új esetszám. A brit variáns a belga határhoz közeli Dunkerque városában ugyanakkor az új esetek 72 százalékát okozza, és itt jelenleg 100 ezer lakosra 600 fertőzött jut az országos 200-zal szemben.

A kormány már szerdán jelezte, hogy miután országos szinten az elmúlt héten csökkentek a járványmutatók, jelenleg nem tervez szigorításokat, de az érvényben lévő korlátozások feloldása sincs egyelőre napirendben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.