Románia

Öt év börtönbüntetésre ítélték Románia egyik leggazdagabb üzletemberét

Ioan Niculaet pénzmosásra való felbujtás és adócsalás miatt ítélte el jogerősen a bukaresti ítélőtábla.

2021.02.18 19:04MTI

Öt év börtönbüntetésre ítélték csütörtökön jogerősen Ioan Niculae üzletembert, aki korábban Románia legvagyonosabb vállalkozójának számított.

Niculaet pénzmosásra való felbujtás és adócsalás miatt ítélte el jogerősen a bukaresti ítélőtábla. Első fokon enyhébb, 3 és fél év szabadságvesztéssel sújtotta a bukaresti törvényszék, amit a fellebbviteli bíróság súlyosbított. A vállalkozó az ügyvédje által közölt információk szerint jelenleg Olaszországban tartózkodik, ahol koronavírus-fertőzés miatt kezelik.

Niculaet 2015-ben már elítélték korrupció miatt, akkor 2 és fél év börtönbüntetést kapott törvénytelen kampányfinanszírozás miatt. A bíróság abban találta vétkesnek, hogy 1 millió euróval finanszírozta Mircea Geoana volt szociáldemokrata elnökjelölt 2009-es kampányát. Ezért cserébe az üzletember azt várta volna el, hogy kormányalakításkor ő dönthesse el, ki lesz a gazdasági miniszter. Niculae ugyanis érdekelt volt abban, hogy gyárai kedvezményes áron kapjanak földgázt az állami gázvállalattól.

A mostani aktában a bíróság azért marasztalta el, mert az általa alapított Interagro mezőgazdasági és élelmiszeripari vállalatcsoport fiktív szerződéseket kötött bizonyos reklámanyagok legyártására, amit költségként tüntettek fel a könyvelésben úgy, hogy ez nem volt reális kiadás. Az ügyészek szerint így összesen 11,4 millió lejjel (838,9 millió forint) károsította meg a román államot azáltal, hogy kevesebb áfát és társasági adót fizetett a vállalkozása.

Niculae vagyonát 2013-ban 1,7 milliárd euróra becsülték, akkor ő volt Románia leggazdagabb üzletembere. Az első elítélése után jelentősen csökkent vagyona, amelyet most 500-700 millió euróra becsülnek. Niculae a sportban is vállalkozik, ő a tulajdonosa az Astra Ploiesti élvonalbeli labdarugó csapatnak, amely az elmúlt években rendszeresen szerepelt az Európa Ligában.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.