Koronavírus-járvány

Szlovákiában éppen összeomlik az egészségügy, miután elszabadult a brit mutáns vírus

A vírus korábbinál jóval fertőzőbb, B.1.1.7 jelű brit variánsa adja a fertőzöttek túlnyomó többségét.

2021.02.18 12:04ma.hu

Szerdán megkongatta a vészharangot Szlovákia, és nemzetközi segítséget kért az Európai Unió civil védelmi rendszerén keresztül a vírus korábbinál jóval fertőzőbb, B.1.1.7 jelű brit variáns terjedésének megfékezéséhez. A szlovák egészségügy olyan kritikus szintre jutott, hogy orvosokra és nővérekre van szükségük. Az egészségügyi minisztérium szerint az intenzív osztályok érintettek leginkább a szakemberhiányban.

Igor Matovic szlovák kormányfő súlyosnak minősítette az országában fennálló járványhelyzetet, "szinte százszázalékosnak" nevezte a vírus brit mutációjának részesedését a fertőzésekben.

Ausztria szinte azonnal felajánlotta segítségét, már szervezik az osztrák katonaorvos- és ápolószemélyzet csapatot. Eddig is aktívan kivették a részüket az európai szolidaritásból, intenzív osztályokon kezelt pácienseket vettek át Franciaországból, Olaszországból és Montenegróból.

Lengyelország sem aprózta el, 200 intenzíves ágyat ajánlott fel segítségül, és bejelentkezett Magyarország is, a V4-es összetartás égisze alatt, de még nincsenek részletek arról, hogy az Orbán-kormány mivel tudja támogatni a szomszéd ország egészségügyi rendszerét a koronavírus-járvány elleni küzdelemben.

Martin Klus pozsonyi külügyi államtitkár Magyarországnak, Ausztriának és Lengyelországnak is megköszönte a felajánlásokat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.