Olaszország

A koronavírus-járvány elleni küzdelem erősítését és gazdasági reformokat ígért az új olasz kormányfő

Mario Draghi kijelentette, "az egészségügyi és gazdasági vészhelyzetben szenvedő" ország azt várja, hogy a kormány minden tőle telhetőt tegyen meg az újraindulás érdekében "a legkisebb időveszteség és tétovázás nélkül".

2021.02.17 22:30MTI

A koronavírus-járvány elleni küzdelem erősítését, a vakcinázás felgyorsítását és radikális gazdasági reformokat ígért az új olasz miniszterelnök szerdán a parlamentben kormányának programját ismertetve.

Mario Draghi kijelentette, "az egészségügyi és gazdasági vészhelyzetben szenvedő" ország azt várja, hogy a kormány minden tőle telhetőt tegyen meg az újraindulás érdekében "a legkisebb időveszteség és tétovázás nélkül".

Beszéde legelején kormánya elkötelezettségét hangsúlyozta a járvánnyal szemben "minden eszközzel" folytatott küzdelemben, valamint azok segítésében, akik egészségüket, biztonságukat, munkájukat veszítették el.

Rendkívüli kihívásnak nevezte, hogy kormányának egyszerre kell kezelnie a járványhelyzetet és a gazdaság talpra állításához szükséges reformokat. Kijelentette, hogy az olasz egység 1861-es létrejötte óta nem volt ennyire súlyos gazdasági válság. A második világháború utáni újrakezdéshez hasonlította az ország jelenlegi helyzetét, amely "bátor terveket, minőségi döntéseket" igényel, a következő generációk számára pedig egy jobb jövő építését.

Visszautasította, hogy kormánya szakértői kabinet, hangoztatva, hogy a csatlakozó politikai erőket az ország szolgálatának akarata, felelőssége vezérli "köztársasági szellemben".

Elsődleges feladataként jelölte meg a koronavírus elleni elegendő mennyiségű oltóanyag beszerzését, valamint a vakcinázás gyorsítását "minden lehetséges helyszínen". Az egészség védelme mellett az oktatás és szakképzés, valamint a gazdaság erősítését sürgette. A gazdasági ágazatok között az idegenforgalmat emelte ki.

Úgy vélte, "a kormánynak minden dolgozónak védelmet kell nyújtania, de tévedés lenne minden gazdasági tevékenységet egyaránt védeni (...) egyeseket védeni kell, mások radikális változásra szorulnak". Halaszthatatlannak nevezte a zöldberuházásokat, és az adórendszer, közigazgatás, igazságügy teljeskörű reformját.

Olaszország elkötelezettségét hangoztatta az Európai Unió mellett: "Olaszország nélkül nincs Európa, és Európán kívül gyengébb Olaszország" - jelentette ki. Hozzátette, a nemzeti szuverén döntések is gyengébbek "egyedül". A migráció terén az európai kitoloncolási rendszer felépítését szorgalmazta a menedékkérők jogainak tiszteletben tartásával. Mario Draghi szerdán a felsőházban, a szenátusban kér bizalmat kormányának. A frakciók válaszadása és az ülésterem fertőtlenítése miatt a szavazás este tíz óra körül várható.

Az elsők között reagáló Matteo Salvini, a jobboldali Liga vezetője Draghi beszédét kiváló kiindulópontnak nevezte.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.