Koronavírus-járvány

A súlyos járványhelyzet miatt Csehországban lezárnak három járást

Az érintett járásokban háromszor-négyszer magasabb a napi fertőződések száma mint az országos átlag.

2021.02.11 11:16MTI

A rendkívül súlyos koronavírus-járványra való tekintettel a cseh kormány péntektől lezár három járást, és jobban korlátozza az ottani lakosok mozgását, mint máshol az országban - jelentette be Jan Blatny egészségügyi miniszter a kormány csütörtöki ülése utáni sajtótájékoztatón.

A nyugat-csehországi Cheb és Sokolov, valamint az északi Trutnov járásokban Blatny szerint háromszor-négyszer magasabb a napi fertőződések száma mint az országos átlag, a kórházakban már nincs elegendő kapacitás az ellátásukhoz, ezért a térségbeli egészségügyi intézményekbe kell őket szállítani. A chebi kórház néhány covidos betegét már Prágába, míg a trutnovi kórház pácienseit Dél-Morvaországba kellett szállítani.

A szóban forgó járások lakosai néhány konkrétan meghatározott kivételtől eltekintve nem utazhatnak más járásokba, míg az ország többi lakosai előtt ezek a járások le lesznek zárva. A közigazgatási határokon a mozgást rendőrök fogják ellenőrizni. Az intézkedés érvényessége az országos szükségállapot függvénye, amely határideje vasárnap jár le. Csehországban 76 járás van.

Az Andrej Babis vezette kisebbségi kormány azt kérte a képviselőháztól, hogy a szükségállapotot harminc nappal, március 16-ig hosszabbítsa meg. Az ellenzéki pártok már közölték, hogy ezt nem fogják támogatni. A kormánykoalíció 92 képviselője a kétszáz fős parlamentben külső támogatás nélkül nem tudja keresztülvinni a kormány akaratát.

Az egészségügyi miniszter kijelentette, hogy amennyiben nem hosszabbítják meg a szükségállapotot, az eddig is nagyon leterhelt cseh kórházakban két hét alatt összeomlik az ellátás. A kivételes joghelyzet megszűnése esetén hétfőn egyebek között újra kinyithatnának az üzletek, vendéglők, a szolgáltatások, megszűnne az éjjeli kijárási tilalom, aminek következtében szerinte Blatny szerint "a vírus ellenőrizhetetlenül terjedne".

A parlament ülését a viták miatt röviddel megnyitása után két órára megszakították. A miniszterelnök és az parlamenti pártok vezetői zárt ajtók mögött tárgyalnak a helyzet feloldásáról.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.