Koronavírus-járvány

Varsó jogi lépéseket mérlegel, ha a Pfizer nem pótolja kiesett szállítmányait

A Pfizer a múlt héten jelezte, hogy február elejéig ideiglenes fennakadások lehetnek a szállítmányokban, egyúttal hangsúlyozta, hogy a belgiumi üzem bővítése következtében jelentősen nőnek majd gyártókapacitásaik.

2021.01.22 10:44MTI

Lengyelország jogi lépéseket vesz fontolóra, amennyiben a Covid-19 kór elleni egyik vakcina gyártója, a Pfizer nem pótolja az első negyedév folyamán a jelenleg csökkentett szállítmányait - közölte Piotr Müller kormányszóvivő egy pénteki interjúban.
     

A lengyel közszolgálati rádió arról tudakozódott a kormányszóvivőnél, hogy a kormány kész-e hasonló lépéseket tenni a BioNTech-Pfizer akadozó vakcinaszállítmányai miatt, mint amilyeneket Olaszország esetében Domenico Arcuri járványbiztos helyezett kilátásba a következő napokra nézve.
    

Müller szerint ezt a döntést a kormány a következő hónapban hozhatja meg, "amennyiben a szállítmányokat nem egészítik ki úgy, ahogyan ezt a gyártó megígérte". Aláhúzta: a gyártó elkötelezte magát a kiesett szállítmányok pótlására, és Varsó arra számít, hogy ez valóban meg is történik.
    

"Ha viszont nem így lesz, akkor természetesen jogi lépéseket kell fontolóra venni" - tette hozzá. Müller fontosnak nevezte, hogy az oltóanyag-szállítmányok az eredetileg tervezett mennyiségben az első negyedév végéig Lengyelországba érkezzenek.
    

A Pfizer a múlt héten jelezte, hogy február elejéig ideiglenes fennakadások lehetnek a szállítmányokban, egyúttal hangsúlyozta, hogy a belgiumi üzem bővítése következtében jelentősen nőnek majd gyártókapacitásaik. Az uniós beszerzéseket koordináló Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen ennek kapcsán közölte: a gyártók garantálják, hogy 2021 első negyedévében teljesítik korábbi vállalásaikat.
    

Lengyelországba hétfőn 176 ezer BioNTech-Pfizer-féle vakcinaadag érkezett a tervezett 360 ezer helyett. A gyártók szerint a szállítmányok eredeti üteme hétfőtől helyreáll, és február közepétől nagyobb lesz a szállított mennyiség.
    

Mateusz Morawiecki kormányfő szerdán levélben fordult az európai uniós szervek vezetőihez, kérve, hogy a Covid-19 elleni oltási program megfelelő ütemezése érdekében sürgősen tisztázzák a BioNTech és Pfizer cég által gyártott vakcina szállítmányai átmeneti korlátozásának problémáját.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.