Koronavírus-járvány

Lengyelországban néhány óra alatt közel félmillióan regisztráltak az oltásra

A kormány a gyorsabb vakcinabeszerzésre kínálkozó összes lehetőségét fontolóra veszi.

2021.01.15 15:26MTI

Közel félmillióan regisztráltak Lengyelországban a koronavírus elleni oltásra, miután csütörtök éjfélkor elindították az előjegyzési rendszert - közölte sajtóértekezletén Michal Dworczyk, a lengyel kormányfői hivatal vezetője.

Lengyelországban december vége óta az egészségügyi dolgozók oltása zajlik, Dworczyk szerint ebben a csoportban péntek estére összesen 450 ezren kapják meg az első dózist.

A minden társadalmi csoport számára csütörtök éjfélkor elindított előjegyzési rendszerben péntek délig 474 ezren jelezték szándékukat.

Január 25-től a hetvenévesnél idősebbek lesznek jogosultak az oltásra. Ebből a csoportból éjfél óta a nyolcvan évnél is idősebbek regisztrálhattak, és már közel 128 ezren ezt meg is tették ingyenes telefonos infovonalon, illetve internetes rendszeren keresztül - számolt be Dworczyk. A kormányfői hivatal egyik államtitkára ehhez hozzátette: a regisztrált szeniorok közül tízezret már konkrét oltási időpontra hívtak be.

Dworczyk szerdán már jelezte: a közel 38 millió lakosú Lengyelországban március végéig az elsőbbségi csoportba tartozó idősebb emberek mintegy felét - 2,3 milliót - tervezik beoltani, a rendelkezésre álló vakcinák havi egymillió oltást tesznek lehetővé. A kormány a gyorsabb vakcinabeszerzésre kínálkozó összes lehetőségét fontolóra veszi.

Lengyelországban egy hete tízezezer alatt van a kimutatott koronavírus-fertőzöttek napi növekménye, pénteken 7795 új esetet jegyeztek. Kifejezetten a Covid-19 miatt egy nap alatt 88-an, a Covid-19 és más betegségek együttes megléte miatt 298-an hunytak el.

Az országban január végéig meghosszabbítják a járvány miatti korlátozó intézkedések többségét, január 18-tól viszont az általános iskolák 1-3. osztályainak diákjai visszatérnek a hagyományos oktatáshoz. Előzetes bejelentések szerint nem kizárt, hogy februárban az általános iskolák nyolc évfolyamának diákjai, valamint az idén érettségiző középiskolások is visszatérhetnek a tantermekbe.

A dél-lengyelországi hegyi községekben, valamint az ország más részein is működő, a járvány miatt csak elvitelre ételt árusító éttermek tulajdonosai az utóbbi napokban szervezkedni kezdtek, nehéz anyagi helyzetükre hivatkozva az elrendelt zárlat ellenére hétfőtől többen meg akarják nyitni vendéglátóhelyeiket.

A járvány miatt károkat szenvedett lengyel vállalkozók péntektől benyújthatják támogatási kérelmüket a kormány újabb, 13 milliárd zloty (mintegy ezer milliárd forint) értékű gazdaságvédelmi csomagja keretében. Jaroslaw Gowin kormányfőhelyettes, fejlesztési miniszter pénteken bejelentette: a csomagból az első támogatásokat hétfőn folyósítják.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.