Atomenergia

A belorusz atomerőmű első blokkja a próbaüzem során elérte a 100 százalékos teljesítményszintet

Ha beigazolódik, hogy a rendszerek és a berendezések megfelelnek a terv szerinti paramétereknek, a blokkot kereskedelmi üzembe állítják.

2021.01.14 13:30MTI

A belorusz atomerőmű első blokkja a próbaüzem során elérte a névleges teljesítményét - közölte a Roszatom budapesti irodája szerdán az MTI-vel.

A közleményben Vitalij Poljanyin, a Roszatomhoz tartozó ASZE Mérnöki Vállalat alelnöke, a belorusz atomerőmű projektigazgatója hangsúlyozta, a 100 százalékos teljesítményszint elérése a próbaüzem legfontosabb eseménye az atomerőművi blokkok esetében. Ha beigazolódik, hogy a rendszerek és a berendezések megfelelnek a terv szerinti paramétereknek, a blokkot kereskedelmi üzembe állítják - tette hozzá.

A belorusz atomerőmű 3+ generációs, VVER-1200-as típusú reaktorral felszerelt blokkján az indítási munkálatok 2020. augusztus 7-én kezdődtek meg, amikor a reaktor aktív zónájába behelyezték az első, friss nukleáris üzemanyagot tartalmazó fűtőelemeket. Ezt követően tavaly október 11-én a reaktor teljesítményét a minimális ellenőrzött teljesítményszintre emelték, november 3-án kapcsolták rá a blokkot a Belorusz Köztársaság egységes villamos energetikai rendszerére, majd december 22-én kezdődött meg a próbaüzem - írják a közleményben.

Ismertetik, hogy a két VVER-1200 típusú, 2400 megawatt (MW) összteljesítményű reaktorral felszerelt belorusz atomerőmű Osztrovec város mellett található. Az atomerőmű az orosz 3+ generációs technológiát használja, amely teljes mértékben megfelel a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség nemzetközi előírásainak, követelményeinek. A belorusz atomerőmű első egysége az első olyan 3+ generációs blokk, amelyet orosz technológia alapján, külföldön építettek meg.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.