Koronavírus-járvány

Koronavírusban elhunyt Kolozsvár-Szamosújvár román görögkatolikus püspöke

A püspök állapota javult az elmúlt napokban, de kedden hirtelen ismét rosszul lett, egyre nehezebben lélegzett, a riasztott mentősök már nem tudták újraéleszteni.

2021.01.12 18:17MTI

Elhunyt 61 éves korában Florentin Crihalmeanu, Kolozsvár-Szamosújvár görögkatolikus püspöke, aki január elején megfertőződött az új típusú koronavírussal - közölte kedden a püspökség.

A közlés szerint a püspök állapota javult az elmúlt napokban, de kedden hirtelen ismét rosszul lett, egyre nehezebben lélegzett, a riasztott mentősök már nem tudták újraéleszteni. Crihalmeanu 1997-től 2002-ig kolozsvári-szamosújvári segédpüspök volt, 2002-ben nevezték ki püspöknek.

Szintén kedden hunyt el koronavírusban, 62 évesen Bogdan Stanoevici volt román miniszter, aki 2014-ben kilenc hónapon keresztül vezette a határon túli románokért felelős szaktárcát. A volt miniszter tavaly azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy védőmaszkellenes tüntetésen vett részt, és bírálta a járvány ellen hozott védekező intézkedéseket. A volt minisztert december végétől kezelték kórházban.

Romániában az ortodox egyház vezetői bejelentették a héten, hogy ők is részt vesznek a koronavírus elleni oltásról szóló országos tájékoztatási kampányban. Az ortodox egyház egyes vezetői hónapokon át fenntartásokkal kezelték a védekezési intézkedéseket és az oltást. Az erdélyi magyar történelmi egyházak vezetői a Maszol.ro hírportál megkeresésére szintén az oltás mellett foglaltak állást.

Decemberben készültek Romániában olyan felmérések, amelyek szerint a lakosságnak csak a 30 százaléka oltatná be magát.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.