USA

Ismertették Donald Trump felmentésének tervét

"Alkotmányunk és demokráciánk védelme érdekében sürgősséggel fogunk eljárni, mert ez az elnök közvetlen veszélyt jelent mindkettőre".

2021.01.11 08:00MTI

Az amerikai képviselőház először egy határozatról fog szavazni, amelyben felszólítja Mike Pence alelnököt és a kormányzat tagjait, hogy a 25. alkotmány-kiegészítés alapján mentse fel hivatalából Donald Trump leköszönő elnököt, mielőtt kezdeményezné az alkotmányos felelősségre vonási eljárást (impeachment) - derül ki Nancy Pelosinak, a képviselőház demokrata párti elnökének a képviselőkhöz címzett vasárnapi leveléből.

A képviselőház hétfőn vagy kedden szavazhat a Mike Pence-t felszólító határozatról, miszerint "hívja össze és mozgósítsa a kabinetet a 25. kiegészítés aktiválására, hogy az elnököt alkalmatlanná nyilvánítsák hivatali teendői ellátására". A 25. kiegészítés szerint az elnök kormányzatának tagjai szavazattöbbséggel az elnököt alkalmatlannak ítélhetik hivatali feladatainak ellátására, és hatalmát átruháztathatják alelnökére.

"Felszólítjuk az alelnököt, hogy 24 órán belül válaszoljon" - írta Pelosi. Hozzátette, hogy a képviselőház ezt követően fogja csak kezdeményezni az impeachment eljárást. Vasárnap estig 210 képviselő biztosította támogatásáról az eljárást.

"Alkotmányunk és demokráciánk védelme érdekében sürgősséggel fogunk eljárni, mert ez az elnök közvetlen veszélyt jelent mindkettőre" - állapította meg Pelosi.

Szerda este Trump több száz híve megostromolta a Capitoliumot, miután az elnök egy közeli, szabadtéri gyűlésen tartott beszédében feltüzelte és arra buzdította őket, hogy menjenek a Capitoliumhoz.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.