Koronavírus

Szobjanyin: Moszkvában nincs szükség újabb zárlatra

A fertőzés most nem robbanásszerűen terjed, mint tavasszal, a kórházban kezelt pácinesek száma másfél hónapja stabil, a város egészségügyi rendszere pedig képes megbirkózni a folyamattal.

2020.12.16 17:47MTI

Moszkvában nincs szükség újabb kemény egészségügyi zárlatra a koronavírus-járvány miatt - jelentette ki Szergej Szobjanyin, az orosz főváros polgármestere a helyi képviselőtestület előtt szerdán elmondott éves beszámolójában.

Szobjanyin szerint az eddig bevezetett korlátozó intézkedéseket még több hónapig fenn kell tartani. A városvezető elmondta, hogy a fertőzés most nem robbanásszerűen terjed, mint tavasszal, a kórházban kezelt pácinesek száma másfél hónapja stabil, a város egészségügyi rendszere pedig képes megbirkózni a folyamattal.

Közölte, hogy a moszkvaiak csak a tömeges oltást követően térhetnek majd vissza a normális életvitelhez, a védőoltások pedig néhány héten belül mindenki számára elérhetővé válnak.

Az orosz főváros járványellenes operatív törzse közölte, hogy Moszkvába a védőoltási kampány kezdete, december 5. óta szerdáig több mint 12 ezren kapták meg az első Szputnyik V-injekciót. A moszkvai egészségügyi hivatal tájékoztatása szerint a fővárosban április óta több mint ötezren kaptak antitestet tartalmazó vérplazmát a Covid-19 ellen, ami csaknem megduplázta gyógyulási esélyeiket.

Szobjanyin korábban azt mondta, hogy Moszkvában 6-7 millió embert kell beoltani.

Moszkvával ellentétben Szentpéterváron a jelek szerint nem alakulnak megnyugtatóan a dolgok: ott Oleg Ergasev kormányzóhelyettes kedd este kijelentette, hogy a koronavírusos betegek kezelésére alkalmas 11 151 ágynak már csak a 4 százaléka áll kihasználatlanul. Közölte, hogy az év végéig mintegy kétezer újabb, szakkezelésre alkalmas férőhelyet fognak kialakítani az "északi fővárosban".

Anna Popova tisztifőorvos, az orosz fogyasztóvédelmi felügyelet (Roszpotrebnadzor) vezetője a BRICS-országokbeli (Oroszország, Brazília, India, Kína, Dél-Afrika) kollégáinak arról számolt be, hogy Oroszország 17 kutatóintézetében a Covid-19 elleni vakcinák 26 változatának kifejlesztésén dolgoznak.

A szerdán közzétett hivatalos adatok szerint Oroszországban az igazolt új koronavírusos fertőzöttek száma az elmúlt napon 26 509-cel 2 734 454-re emelkedett. A növekmény második napja nem haladja meg az 1 százalékot, az új esetek 17,8 százaléka tünetmentes.

Az aktív fertőzöttek száma 509 790, a halálos áldozatoké 596-tal 48 546-ra, a felépülteké pedig 26 490-nel 2 176 100-ra emelkedett.

Az országban a járvány kezdete óta több mint 83,8 millió, az elmúlt napon pedig mintegy 427 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el. Koronavírus-fertőzés gyanújával 579 177 embert tartanak orvosi megfigyelés alatt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.