ET emberjogi biztos

Lengyelországnak fel kell hagynia az LMBTI-emberek megbélyegzésével

Mijatovic komoly aggodalmát fejezet ki amiatt, hogy a homofób és gyűlöletkeltő megnyilatkozások egyre elterjedtebbek a lengyel társadalom prominens képviselői és politikusai között.

2020.12.04 03:30MTI

A lengyel köztisztviselőknek és a véleményformálóknak abba kell hagyniuk az LMBTI (leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű, interszexuális) emberek megbélyegzését, és a velük szembeni gyűlölet és intolerancia propagálását - írta Dunja Mijatovic, az Európa Tanács emberjogi biztosa csütörtöki állásfoglalásában. Hozzátette: a megbélyegzés a gyűlöletkeltés, erőszak legitimálásának valós kockázatát hordozza magában.

Mijatovic komoly aggodalmát fejezet ki amiatt, hogy a homofób és gyűlöletkeltő megnyilatkozások egyre elterjedtebbek a lengyel társadalom prominens képviselői és politikusai között.

"A gyűlöletbeszéd nemcsak azokat érinti, akiket céloz, hanem az egész társadalmi kohéziót, mivel kirekesztésre szólít fel" - húzta alá a strasbourgi testület biztosa. Állásfoglalásában továbbá sürgette a lengyel vezetést, hogy hagyjon fel az ilyen jellegű megnyilvánulásokkal, és a szexuális irányultságot célzó gyűlöletbeszédet és bűncselekményeket pedig tegye büntethetővé.

A biztos különösen aggasztónak találja továbbá, "hogy egyes lengyelországi önkormányzatok nyíltan homofób és kirekesztő programjai állami támogatásban részesültek, mivel szerinte ez az állampolgároknak azt a jelzés küldi, hogy a LMBTI emberekkel szembeni gyűlölet elfogadható". Felszólította a lengyel kormányt, hogy vonja vissza a megbélyegzőnek ítélt programok támogatást, és azokat a lengyel parlamentben folyamatban lévő törvényjavaslatokat, amelyek a szexuális kisebbségeket veszik célkeresztbe.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy a lengyel hatóságok, ahelyett hogy megvédenék, folyamatosan zaklatják és megfélemlítik az LMBTI-aktivistákat, és aggodalmat fejezte ki, hogy a meleg büszkeség napján felvonulókat egyre több atrocitás éri.

Mijatovic felszólította Lengyelországot, hogy a civil szervezetek segítségével dolgozzon ki nemzeti stratégiát a LMBTI-emberek jogegyenlőségének előmozdításra, valamint támogassa a szexuális kisebbségekkel kapcsolatos társadalmi érzékenyítő kampányokat.

Pláne ezek után...

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.