Amerikai elnökválasztás

Arizonában is hitelesítették Joe Biden győzelmét

A hitelesítés nyomán egyébként eggyel több szenátort delegálhat a demokrata párt a szenátusba a republikánusok rovására.

2020.12.01 08:41MTI

Arizonában is hitelesítették Joe Biden demokrata párti elnökjelölt győzelmét hétfőn.

A hétfőn hitelesített adatok szerint Biden mintegy 10 500 szavazattal nyert Arizonában, a tagállam 11 elektort ad az amerikai elnököt megválasztó, 538 fős elektori testületben, amely egyébként december 14-én ül majd össze.

A hitelesítés nyomán egyébként eggyel több szenátort delegálhat a demokrata párt a szenátusba a republikánusok rovására. Mark Kellyt, aki győzelmet aratott Marthy McSally republikánus szenátorral szemben már a héten beiktatják hivatalába. A republikánusok többsége ezzel a százfős testületben 53-ról 52-re apadt.

Donald Trump hivatalban lévő elnök Arizonát megelőzően Georgiában és Pennsylvaniában indított pereket, melyekben vitatta a választás eredményét. Végül ezekben az államokban Joe Biden győzelmét hitelesítették.

Trump vitatja a novemberi elnökválasztás eredményét választási csalásra hivatkozva. Pénteken egy hálaadás napja alkalmából rendezett videokonferencián leszögezte: tömeges csalás volt a választásokon, de ha az elektori testület Joe Biden demokrata párti jelöltet választja elnökké, akkor ő átadja a Fehér Házat. Mindazonáltal hozzátette, hogy több tagállamban egy sor kereset nyomán per zajlik, így "még sok minden fog történni január 20-áig", azaz az elnöki beiktatás napjáig.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.