Lázadás

Az etióp hadsereg elfoglalta Tigré székhelyét, a lázadók nem adják fel

A Tigréi Népi Felszabadítási Front november 4-e óta harcolt a központi kormány ellen.

2020.11.29 10:16MTI

Az etióp hadsereg elfoglalta Tigré tartomány székhelyét, Mekelét, és ezzel véget ért a lázadók elleni katonai művelet - jelentette be Abij Ahmed etióp miniszterelnök szombaton a Twitteren.

A kormányfő hozzátette: a rendőrség elkezdte a Tigréi Népi Felszabadítási Front (TPLF) vezetőinek felkutatását, akik november 4-e óta harcoltak a központi kormány ellen. Ahmed megjegyezte, hogy a lázadókat bíróság elé állítják tetteikért.

Aláhúzta: a következő feladat az újjáépítés lesz, de a legfontosabb az, hogy Tigrében az élet visszatérjen a normális kerékvágásba.

Debrecion Gebremikael, a TPLF vezetője a Reuters hírügynökségnek eljuttatott szöveges üzenetben közölte, hogy folytatják a harcot a kormánycsapatok ellen.

"Brutalitásuk csak elszántságunkat erősíti, hogy a végsőkig harcoljunk a betolakodók ellen" - hangsúlyozta a felkelők vezére.

A Reuters üzenetben feltett kérdésére, hogy ez a harctevékenység folytatását jelenti-e, Gebremikael azzal válaszolt: "természetesen".

"Önrendelkezési jogunk védelméről van szó" - tette hozzá.

Ahmed előző nap jelentette be, hogy megindítják az északi tartományt uraló TPLF elleni offenzíva "végső fázisát". A hadsereg szombaton tüzérséggel támadta Tigré székhelyét, Mekelét. Ennek a városnak a fegyveres konfliktus kitörése előtt mintegy 500 ezer lakosa volt, de több tízezren elmenekültek.

Szerdán lejárt ultimátumában a kormány fegyverletételre szólította fel a lázadókat, mindhiába.

A több mint ötmillió lakosú északi tartományban a TPLF vette át az uralmat november elején. A lázadók katonai létesítményeket támadtak meg, és tüzérségi fegyvereket, valamint más hadi felszereléseket zsákmányoltak a hadseregtől. A kormány válaszul fél évre rendkívüli állapotot hirdetett a térségben, és hadműveletet indított.

A felkelők évtizedekig meghatározó szerepet töltöttek be az ország politikai életében. Abij Ahmed 2018-as megválasztásakor léptek ki az etiópiai kormánykoalícióból. Noha Etiópiában az augusztusra tervezett választásokat a koronavírus-járvány miatt elhalasztották, Tigré tartományban szeptemberben - dacolva a központi hatalom akaratával - helyhatósági választásokat tartottak, amelyeken a többség a tavaly Nobel-békedíjjal kitüntetett Abij Ahmed kormánya ellen szavazott.

A konfliktusban több ezren vesztették életüket és százezrek váltak földönfutóvá. Menekültek tízezrei indultak meg a szomszédos Szudán felé. Az ENSZ és a humanitárius szervezetek katasztrófától tartanak. Tigrében legalább 600 ezer alultáplált ember szorul segítségre, ők a térség lezárását követően elérhetetlenné váltak a segélyszervezetek számára.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.