Koronavírus

Trudeau szerint a kanadaiak fele be lesz oltva jövő szeptemberre

A kormányfőt korábban számos bírálat érte, miután kijelentette, hogy a kanadaiak nem lesznek azok között, akik elsőként kapnak a vakcinából.

2020.11.28 11:24MTI

Justin Trudeau kanadai kormányfő pénteken Torontóban közölte, hogy várakozása szerint jövő szeptemberig a kanadaiak több mint fele megkaphatja a koronavírus elleni védőoltást.

A kormányfőt korábban számos bírálat érte, miután kijelentette, hogy a kanadaiak nem lesznek azok között, akik elsőként kapnak a vakcinából.

Trudeau a héten azt mondta, hogy Kanada várni fog a vakcinával, mert elsőként feltehetően azoknak az országoknak az állampolgárai kapnak belőle, ahol kifejlesztették. Megjegyezte, hogy az Egyesült Államokban, Nagy-Britanniában és Németországban tömeges oltóanyaggyártó kapacitások állnak rendelkezésre, Kanadában viszont nem.

Trudeau pénteken közölte, hogy a várakozása szerint az első védőoltások a jövő év elején érkeznek, de továbbra is nyitott kérdés, melyik hónapban kapják meg a kanadaiak az első adagokat. Hozzátette, hogy az orvosok szerint - ha minden a tervek szerint halad - a kanadaiak többségét szeptemberre be lehet oltani.

Kanadai közegészségügyi vezetők csütörtökön közölték, hogy a Pfizer és a BioNTech Covid-19 elleni vakcináját várhatóan decemberben engedélyezik, és március végéig 3 millió kanadait be lehet oltani. Az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszer-engedélyeztetési Hivatal (FDA) várhatóan december 10-én dönt a Pfizer vakcinájának engedélyezéséről.

Kanada legkevesebb 20 millió adag védőoltás megvásárlásáról állapodott meg a Pfizerrel.

Trudeau közölte, hogy a 37 milliós Kanada kötötte le az egy főre számított legnagyobb vakcinamennyiséget a világon. Mint mondta, a kanadai hadsereg is részt vesz a védőoltás kiosztásában.

Kanadában 356 691 embert fertőzött meg igazoltan a SARS-CoV-2 nevű vírus, az általa okozott Covid-19-betegségbe 11 879 ember halt bele a baltimore-i Johns Hopkins egyetem összesítése szerint.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.