Koronavírus

A legmagasabb szintre emelték a járványügyi készültséget Japánban

Egy nap alatt rekordszámú, több mint 2200 új koronavírus-fertőzést regisztráltak az országban.

2020.11.19 11:26MTI

A legmagasabb szintre emelték a járványügyi készültséget Japánban - jelentette be az ázsiai ország miniszterelnöke azt követően, hogy egy nap alatt rekordszámú, több mint 2200 új koronavírus-fertőzést regisztráltak az országban.

Jóllehet Szuga Josihide óvatosságra intette az embereket, az éttermek kapcsán pedig felhívta a figyelmet arra, hogy "maszkban, csendesen" étkezzenek, egyelőre nem jelentett be újabb korlátozásokat. Hozzátette azonban, hogy egyetért azon prefektusokkal, akik a boltok rövidített nyitvatartását szorgalmazzák.

Az NHK japán közszolgálati televízió szerint szerdán 2201 új esetet jelentettek az országban. A csatorna úgy tudja, a kormányfő csütörtökön és pénteken járványügyi szakértőkkel egyeztet, és a kormány ezek eredményétől teszi függővé a szigorításokat, elemzők mindazonáltal rámutatnak arra, hogy a vezetés tart az ilyen jellegű intézkedések gazdasági hatásaitól.

Szeptemberi megválasztásakor Szuga már leszögezte: politikájában a járvány visszaszorítása mellett a gazdaság újraindítása abszolút elsőbbséget élvez, ugyanis ezek szükségesek a jövőre halasztott tokiói olimpiai játékok megrendezéséhez is.

A fővárosban a fertőzöttek napi növekménye eközben csütörtökre meghaladta az 500-at. Koike Juriko tokiói polgármester a helyzet rosszabbodását sem zárta ki, és együttműködésre szólította fel az embereket.

Noha a térség többi országához képest Japánban viszonylag kevés regisztrált fertőzöttet tartanak számon, kevesebbet is tesztelnek. Jóllehet ezt a kapacitást az utóbbi időben növelték, szakértők rámutatnak arra, hogy a 14 milliós Tokióban például naponta csak 5000-6000 embert tesztelnek.

Január óta a több mint 120 millió lakosú országból 121 ezer fertőzést és 1908, a vírus okozta halálesetet jelentettek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.