Történelem

Szlovákiában tilos lesz a jövőben utcákat elnevezni a totalitárius rendszerek képviselőiről

A tiltás nem vonatkozik azokra a személyekre, akik később aktívan bekapcsolódtak a kommunista, fasiszta és a náci rendszer elleni küzdelembe.

2020.11.16 01:30MTI

Szlovákiában a jövőben tilos lesz utcákat vagy köztereket elnevezni az egykori kommunista, fasiszta és náci rendszerek képviselőiről. Ugyancsak tilos lesz ezen rendszerek jelképeinek használata az emlékműveken és emléktáblákon.

A kormánykoalíció törvénymódosítását szerdán fogadta el a szlovák parlament. Az ellenzék képviselői nem támogatták a javaslatot, illetve nem vettek részt a szavazáson - jelentette a közszolgálati TASR hírügynökség.

A kommunista rendszer erkölcstelenségéről és jogellenességéről szóló törvényt továbbá azzal egészítették ki, hogy az 1948-1989 között fennálló csehszlovákiai kommunista rendszer jogellenes volt, és az alapvető emberi és szabadságjogok elnyomására irányult. Az egykori Csehszlovákia Kommunista Pártját, valamint a részét képező Szlovákia Kommunista Pártját a parlament bűnszövetkezetnek minősítette.

Szlovákia Kommunista Pártja az 1989-es rendszerváltás után átalakult a Demokratikus Baloldal Pártjává. Ez később betagozódott a Robert Fico volt miniszterelnök által létrehozott Irány-Szociáldemokrácia Pártba (Smer-SD), amely hosszú éveken keresztül kormánypárt volt Szlovákiában.

Hasonló módon nem lehet utcákat és köztereket elnevezni az 1939 és 1945 között létező Szlovák Köztársaság képviselőiről sem. A háborús Szlovákia hű szövetségese volt a náci Németországnak. A Szlovák Köztársaság örökségét jelenleg csak a Marian Kotleba vezette radikális szélsőjobboldali ellenzéki Mi Szlovákiánk Néppárt vállalja, amelynek több képviselője is van a parlamentben.

A tiltás nem vonatkozik azokra a személyekre, akik később aktívan bekapcsolódtak a kommunista, fasiszta és a náci rendszer elleni küzdelembe. Vitás esetekben a Nemzeti Emlékezet Intézetének álláspontja lesz a mérvadó.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.