Koronavírus-járvány

Megugrott a nagy-britanniai fertőzések száma

Ez az eddigi legmagasabb, tesztekkel igazolt napi fertőzésszám a nagy-britanniai koronavírus-járvány kezdete óta.

2020.11.13 06:37MTI

Jelentősen megugrott csütörtökön az újonnan kiszűrt koronavírus-fertőzések napi száma Nagy-Britanniában. Szakértők szerint a nem várt hirtelen emelkedésben szerepe lehetett annak is, hogy sokan még kihasználták a társasági életre a múlt héten életbe léptetett korlátozó intézkedések előtti utolsó napokat.

A brit egészségügyi minisztérium adatai szerint a csütörtök estével zárult 24 órában országszerte 33 470 koronavírus-fertőzést szűrtek ki.

Ez az eddigi legmagasabb, tesztekkel igazolt napi fertőzésszám a nagy-britanniai koronavírus-járvány kezdete óta.

Az elmúlt hetekben viszonylag stabil, 20-22 ezer volt a naponta kiszűrt koronavírus-fertőzések száma.

Yvonne Doyle, az angliai közegészségügyi szolgálat (Public Health England, PHE) orvosigazgatója az új fertőzési adatok csütörtök esti ismertetése utáni nyilatkozatában utalást tett arra, hogy a fertőzések számának megugrásának okai között lehetett például a vendéglátóhelyek megnövekedett forgalma az egy hete elrendelt korlátozások előtti időszakban.

Doyle professzor a BBC televíziónak azt mondta: a most kimutatott esetek zömét a november 9-10-én elvégzett tesztekkel szűrték ki, és ezekbe a vizsgálatokba beleestek azok is, akik a múlt csütörtökön elrendelt korlátozások előtti napokban fertőződtek meg.

Hozzátette: az emberek közötti kapcsolattartás azóta bevezetett korlátozása hozzájárul majd a vírus terjedésének megállításához.

Az új, négy hétre szóló korlátozásokat Boris Johnson miniszterelnök már október 31-én bejelentette, de az intézkedések csak november 5-én léptek életbe.

A brit kormány által elrendelt, 56 millió angliai lakost érintő intézkedéscsomag értelmében múlt csütörtöktől december 2-ig az Angliában élők csak meghatározott indokokkal hagyhatják el otthonaikat. Emellett a nem alapvető szükségleti cikkeket árusító boltok, a szabadidőközpontok, az edzőtermek, a mozik, a pubok, a bárok és az éttermek szintén négy hétre bezártak, de elvitelre és házhozszállításra továbbra is lehet ételt rendelni.

Nagy-Britanniában eddig 35 millió koronavírus-tesztet végeztek és ezek közül 1 290 195 lett pozitív.

A brit egészségügyi minisztérium csütörtök este közzétett napi összesítése alapján az elmúlt 24 órában 563 halálesetről érkezett jelentés.

Ez azt jelenti, hogy Nagy-Britanniában a kormány számítási módszertana szerint - amely a koronavírus-fertőzés megállapításától számított 28 napon belül bekövetkező haláleseteket veszi figyelembe - eddig 50 923 halálos áldozata van az új típusú koronavírus okozta Covid-19 betegségnek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.