Koronavírus-járvány

Ukrajnában megközelítette a tízezret a napi új fertőzöttek száma

Előző nap 1269 koronavírusos, illetve fertőzésgyanús beteg került kórházba az országban, jelenleg a kórházakban több mint 27 ezer ágyat foglalnak el koronavírusos betegek.

2020.11.05 14:30MTI

Napról napra gyorsul a koronavírus-járvány terjedése Ukrajnában, egymás után döntve meg a korábbi rekordokat, csütörtökre már megközelítette a tízezret az új fertőzöttek száma, az elhunytaké ismét csaknem kétszáz volt egy nap alatt, az egészségügyi tárca pedig újabb szigorításokat javasol a kormánynak.

A közölt adatok alapján az elmúlt napon - az előző napi, eddigi csúcsot is meghaladó - 9850 új esettel 430 467-re nőtt az igazolt fertőzöttek száma, az elhunytaké pedig újabb 193 áldozattal 7924-re. Eddig 184 782-en gyógyultak meg, viszont már 237 761 beteget kezelnek koronavírus-fertőzéssel. Előző nap 1269 koronavírusos, illetve fertőzésgyanús beteg került kórházba az országban, jelenleg a kórházakban több mint 27 ezer ágyat foglalnak el koronavírusos betegek.

Viktor Ljasko országos tisztifőorvos, az egészségügyi miniszter helyettese csütörtöki tájékoztatóján közölte, hogy a tárca a karanténkorlátozások szigorítását javasolja a kormánynak. Indítványozza egyebek mellett a kulturális tömegrendezvények teljes betiltását, a fitness-termek, uszodák és más sportkomplexumok, valamint a bevásárlóközpontokban a boltokon kívül minden más létesítmény bezárását.

Javasolják továbbá a kereskedelmi egységeknek, hogy délelőtt 10 és 12 óra között külön idősávot vezessenek be a 60 éven felüliek kiszolgálására. Kifejtette: ez nem jelenti azt, hogy az idős emberek más időpontban nem mehetnek boltba vagy gyógyszertárba, csak remélik, hogy a fiatalabb korosztályokhoz tartozók ebben az időszakban nem fognak vásárolni menni.

Makszim Sztepanov egészségügyi miniszter közölte, hogy a tárcája által készített törvényjavaslat szerint ezentúl a helyszínen szabhatnának ki bírságot a rendőrök, illetve a közegészségügyi ellenőrök azoknak, akik nem viselnek szájmaszkot középületekben, illetve a közösségi közlekedési eszközökön. Sürgette a parlamentet, hogy mihamarabb fogadja el az előterjesztést.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.