Koronavírus-járvány

Horvátországban elrendelték az egészségügy mozgósítását

Az egészségügyi ellátórendszernek elég jók a kapacitásai, hogy megfeleljen a kihívásoknak, de nem lehetet tudni, hány orvos és nővér kerül a közeljövőben karanténba.

2020.10.28 08:35MTI

Horvátországban Vili Beros egészségügyi miniszter elrendelte az egészségügy mozgósítását a kórházi kezelésre szoruló új koronavírusos betegek számának növekedése miatt - jelentette az N1 horvát hírcsatorna kedden.

A tárcavezető elmondta: az egészségügyi ellátórendszernek elég jók a kapacitásai, hogy megfeleljen a kihívásoknak, de nem lehetet tudni, hány orvos és nővér kerül a közeljövőben karanténba.

A minisztérium ezért felhívást küldött az orvosi egyetemeknek és az egészségügyi középiskoláknak, kérve bekapcsolódásukat a munkába, valamint a munkaügyi hivataloknak, ahol több mint ezer munkanélküli ápolót tartanak nyilván, továbbá arra biztatja az egészségügyi intézményeket, hogy önállóan is kezdjenek toborzásba - tette hozzá a miniszter.

A válságstáb jelentése szerint az elmúlt egy nap alatt 1412-vel nőtt és elérte a 38 621-et az azonosított fertőzöttek száma. Tizennyolc ember meghalt, a járvány halálos áldozatainak száma így 470-re emelkedett. Kórházban 897 beteget ápolnak, közülük 57-en vannak lélegeztetőgépre kapcsolva.

A szomszédos Szlovéniában a kormány által kedden közzétett adatok szerint hétfőn 1499-cel 25 579-re nőtt az azonosított fertőzöttek száma. Tizenhárom beteg meghalt, a járvány halálos áldozatainak száma ezzel 256-ra nőtt. A diagnosztizált betegek közül 560-an vannak kórházban, közülük 86-ot ápolnak intenzív osztályon.

Jelko Kacin kormányszóvivő szerint a szlovén kórházakban súlyos a helyzet.

A kórházi kezelésre szoruló betegek száma valamivel több mint egy hét alatt megkétszereződött, és várhatóan tovább fog növekedni - mondta.

Kiemelte: bár az intézmények bővítették kapacitásaikat, és további kórházi ágyakat állítottak fel az úgynevezett Covid-osztályokon, végül kénytelenek lesznek leállni a terjeszkedéssel, mert nem lesz személyzet, amely ápolja a betegeket.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.