Koronavírus-járvány

Brit statisztikai hivatal: másfélszeresére nőtt a járványhoz köthető halálesetek heti száma

A mozgó heti statisztikáiban azokat az elhunytakat is szerepelteti, akiknek a halotti bizonyítványa megemlíti a Covid-19 betegség gyanúját, de a fertőzést nem feltétlenül igazolta szűrővizsgálat.

2020.10.27 13:50MTI

A brit statisztikai hivatal (ONS) kedden ismertetett tanulmánya szerint az elmúlt egy hétben több mint ötven százalékkal emelkedett a koronavírus-fertőzéshez köthető halálesetek heti száma Angliában és Walesben.

Az ONS azt vizsgálta, hogy az október 16-án zárult egy hétben kiállított halotti bizonyítványok közül mennyi említi az új koronavírus okozta Covid-19 betegséget a lehetséges halálozási okok között. Az ONS illetékességébe csak Anglia és Wales tartozik, Skóciának és Észak-Írországnak saját statisztikai hivatala van az Egyesült Királyságon belül.

Az OSN-é más módszer, mint a brit kormány által naponta összeállított koronavírus-halálozási statisztika, mivel a kormányzati adatokban azok a betegek szerepelnek, akik a szűrővizsgálattal igazolt koronavírus-fertőzés kimutatása után 28 napon belül meghaltak.

Az ONS ugyanakkor mozgó heti statisztikáiban azokat az elhunytakat is szerepelteti, akiknek a halotti bizonyítványa megemlíti a Covid-19 betegség gyanúját, de a fertőzést nem feltétlenül igazolta szűrővizsgálat.

A statisztikai hivatal kedden ismertetett elemzéséből kitűnik, hogy Angliában és Walesben, ahol Nagy-Britannia lakosságának 90 százaléka él, a múlt pénteken végződött hét napban 10 534 halálesetet jelentettek, 669-cel - 6,8 százalékkal - többet, mint ahány az öt évre visszatekintő statisztikai átlag alapján az évnek ebben a szakaszában várható lett volna.

A kimutatás szerint a vizsgált héten kiállított halotti bizonyítványok közül 670-ben szerepel az "új koronavírus (Covid-19)" szóösszetétel. Ez 53 százalékos emelkedés az egy héttel korábbihoz képest, amikor 438 újonnan kiállított halotti bizonyítvány említette a Covid-19 betegséget a lehetséges halálozási okok között.

A pénteken zárult egy hétben kiállított angliai és walesi halotti bizonyítványok 6,4 százalékában szerepel a koronavírus-betegség az előző heti 4,4 százalék után.

Az OSN keddi kimutatása szerint az év elejétől október 16-áig terjedő időszakban 484 206 ember halt meg Angliában és Walesben, és az e halálozásokról kiállított iratok közül 54 325 említi a Covid-19 betegséget. Ez azt jelenti, hogy az idén eddig történt angliai és walesi halálesetek 11,2 százaléka kötődhetett valamilyen módon a koronavírus-járványhoz - áll az ONS tanulmányában.

A kormány számítási módszere alapján hétfő estig az Egyesült Királyság egészében 44 998 olyan beteg halt meg, akinek szervezetében a halálozás előtti négy hétben kimutatták a koronavírus-fertőzést.

A hétfő este zárult 24 órában 102 koronavírus-beteg halt meg és 20 890 új fertőzést mutattak ki szűrővizsgálatokkal.

Országszerte eddig csaknem 30 millió koronavírustesztet végeztek el, és ezek közül 894 690 lett pozitív.

A szakértők hangsúlyozzák ugyanakkor, hogy a nagy-britanniai koronavírus-járvány tavaszi tetőzése idején minden bizonnyal meghaladta a napi százezret az új fertőzések száma, de az akkori szűkös tesztelési kapacitás ennek csak a töredékét mutatta ki.

Áprilisban voltak olyan időszakok, amikor naponta 1200-nál több halálos áldozata volt a koronavírus-járványnak az Egyesült Királyságban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.