Lengyelország

A születés előtti diagnosztika kiterjesztését ígéri a lengyel kormányfő

Tömegek tüntettek a beteg magzatok művi vetélését tiltó alkotmánybírósági döntés miatt.

2020.10.27 12:12MTI

A születés előtti diagnosztika és kezelés bővítését ígérte kedden Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő, reagálva a beteg magzatok művi vetélését tiltó múlt heti alkotmánybírósági döntésre és az azt követő tüntetésekre.

A kormányfő sajtóértekezletén közölte: az utóbbi években Lengyelországban bővítették a betegségek születés előtti diagnosztizálását, az ilyen vizsgálatok száma mára 40 százalékkal nőtt 2015-höz képest. Kilátásba helyezte: a minél hamarabbi esetleges prenatális gyógyítás céljából az összes várandós nőre kiterjesztik az eddig csak a komplikált terhességeknél, illetve a 35 évnél idősebb kismamáknál végzett diagnosztikát.

"Segíteni fogjuk a nőket, segíteni fogjuk a gyermekeket azért, hogy szabályosan fejlődhessenek az anyaméhben és majd normálisan élhessenek" - ígérte Morawiecki. A lengyel kormánypárt az alkotmánybírósági döntés csütörtöki kihirdetése után bejelentette a fogyatékkal élő gyermekek gondozását támogató program bővítését is.

A kormányfő alapvetőnek nevezte a szabad döntéshez való jogot, egyúttal hozzáfűzte: az embernek először is élnie kell ahhoz, hogy a döntés szabadságával élhessen. "Aki nem él, nem élhet a szabad döntés jogával", ezért a szabad döntéshez való jognál fontosabb az élethez való jog - állapította meg.

Morawiecki rámutatott: az alkotmánybírósági döntés nem törölte a Lengyelországban 1993 óta érvényes abortusztilalom alóli két kivételt: ha a gyermek nemi erőszak következtében fogant, valamint ha az anya élete vagy egészsége forog veszélyben.

Az utóbbi kapcsán kijelentette: a nőket "nem szabad hősiességre kényszeríteni". Egyúttal aláhúzta: az alkotmánybírósági ítélet nem az ilyen, "sokakat nyugtalanító" helyzetekre vonatkozott.

Az alkotmánybírósági döntés után kirobbant, több napja tartó tüntetésekkel kapcsolatban a kormányfő feltette a kérdést: vajon a vita a Down-szindrómás gyermekek életjogát érinti-e vagy az abortuszhoz való korlátlan hozzáférés a célja?

Ezzel Morawiecki arra utalt, hogy a tüntetők gyakran a terhességmegszakítás teljeskörű liberalizációját követelik. Közben az abortusztilalom alóli harmadik, alkotmányellenesnek minősített kivétel alapján a leggyakrabban a Down-szindrómás magzatokkal terhes nőkön végeztek terhességmegszakítást, és a terhesség bármelyik szakaszában alkalmazható volt.

Morawiecki "teljesen megengedhetetlennek" nevezte "az agresszió, a barbárság, a vandalizmus tetteit", és felszólította a tiltakozókat, hogy tartózkodjanak az ilyen cselekedetektől. "Nem lehet támadni embereket, templomokat, sem más ember jogát ahhoz, hogy értékei szerint éljen" - hangsúlyozta, utalva az utóbbi napok rongálásaira.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.