Fegyverkezés

Az EU egy évvel meghosszabbította a vegyifegyverekre vonatkozó szankciórendszer érvényességét

A rendszer lehetővé teszi az EU számára, hogy korlátozó intézkedéseket vezessen be olyan emberekkel és szervezettekkel szemben, akik, vagy amelyek megsértik a vegyifegyverek fejlesztésére és használatára vonatkozó nemzetközi tilalmat.

2020.10.19 03:30MTI

Az Európai Unió külügyi tanácsa a hétfői luxemburgi ülésén egy évvel, 2021. október 16-ig meghosszabbította a vegyifegyverekre vonatkozó szankciórendszer érvényességét.

A rendszer lehetővé teszi az EU számára, hogy korlátozó intézkedéseket vezessen be olyan emberekkel és szervezettekkel szemben, akik, vagy amelyek megsértik a vegyifegyverek fejlesztésére és használatára vonatkozó nemzetközi tilalmat.

A szankciók, amelyek emberek esetében tiltják a beutazást az EU területére és a vagyoni eszközök befagyasztását rendelik el, szervezetek esetében pedig a vagyoni eszközök befagyasztását foglalják magukban, jelenleg kilenc emberre és egy szervezetre vonatkoznak.

A kilenc ember közül öt a szíriai rezsimmel áll kapcsolatban, négy pedig az angliai Salisbury városában elkövetett gyilkossági kísérletben vett részt. A szóban forgó szervezet pedig - a Szíriai Tudományos Vizsgálati és Kutatóközpont (SSRC) - a szíriai rezsimnek a vegyi fegyverek fejlesztéséért felelős fő szervezete.

Az EU 2018. október közepén szankciórendszert hozott létre a vegyifegyverek használatának és elterjedésének visszaszorítása céljából. Ez lehetővé teszi, hogy az EU állampolgárságuktól, illetve földrajzi helyzetüktől függetlenül szankciókat léptessen életbe olyan személyekkel és szervezetekkel szemben, akik, illetve amelyek bárhol vegyi fegyverek kifejlesztésében vagy használatában vesznek részt.

A korlátozóintézkedések olyan emberekre és szervezetekre irányulnak, akik vagy amelyek közvetlenül felelősek vegyi fegyverek kifejlesztéséért és használatáért, pénzügyi, technikai vagy anyagi támogatást nyújtanak ahhoz, illetve ilyen tevékenységeket segítenek, ösztönöznek vagy más módon közreműködnek bennük.

Hétfőn azt is közölték, hogy a külügyi tanács egy évvel meghosszabbította a Nicaraguával szembeni szankciórendszer hatályát.

A rendszert 2019 októberében hozták létre a romló politikai és társadalmi helyzet, a nicaraguai kormányzat politikai ellenfeleinek, a kormányellenes megmozdulások résztvevőinek, valamint a média és a civil társadalom elnyomása miatt. A keret lehetőséget nyújt célzott és egyedi szankciók bevezetésére az emberi jogok megsértése esetén. A szankciók uniós beutazási tilalmat és vagyon-befagyasztást foglalhatnak magukban, illetve az érintetek számára tilos pénzeszközöket rendelkezésre bocsátani. A keret bevezetése óta hat ember került fel a szankciós listára.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.