Pedofília

Ferenc pápa elfogadta a pedofília eltussolásával gyanúsított lengyel püspök lemondását

A kaliszi egyházmegyét ezentúl Grzegorz Rys, a lódzi székhelyű főegyházmegye érseke veszi át.

2020.10.18 03:19MTI

Ferenc pápa elfogadta a nyugat-lengyelországi, Kalisz központú egyházmegye főpásztorának lemondását, a püspököt pedofília eltussolásával gyanúsítják - közölte szombaton a varsói apostoli nunciatúra.

A közlemény szerint a kaliszi egyházmegyét ezentúl Grzegorz Rys, a lódzi székhelyű főegyházmegye érseke veszi át, a sede vacante (átmeneti) apostoli kormányzó minőségében.

Grzegorz Rys már június óta helyettesítette a kaliszi püspököt, Edward Janiakot, miután felmerült a gyanú, hogy az utóbbi gyermekekkel szemben elkövetett visszaéléseket tussolt el. Edward Janiakot akkor arra kötelezték, hogy a visszaélések ügyében folytatott eljárás befejezéséig az eddigi egyházmegyéjén kívül tartózkodjon. Ez a rendelkezés továbbá is érvényben marad.

A megyés püspöknek tulajdonított mulasztások vizsgálatát korábban a lengyel prímás, Wojciech Polak kezdeményezte a varsói apostoli nunciatúránál. A prímás egy májusban bemutatott, a kaliszi egyházmegyében feltehetőleg történt pedofil esetekről szóló lengyel dokumentumfilmre reagált. Az ügyben folytatott hatósági eljárás még nem zárult le.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.