Koronavírus-járvány

Koronavírus: mindenkit letesztelnek Szlovákiában

Az országos tesztelést már három hete tervezik, és két hét múlva valósulhat meg.

2020.10.17 15:36ma.hu

Szlovákiában az ország egész lakosságát koronavírus-tesztnek vetik alá - jelentette be Igor Matovic kormányfő szombati sajtótájékoztatóján Pozsonyban.

A nagyméretű akció, amelynek előkészületei a nyilvánosság kizárásával már három hete folynak, a jövő hét végén kezdődne el néhány járásban próbateszteléssel. A tesztelés többségét két hét múlva tervezik elvégezni.

Az embereket - Szlovákiának több mint ötmillió lakosa van - antigén-tesztnek vetik alá, amelyből az állam mintegy 13 millió darabot rendelt. A tesztelés eredménye 15 perc elteltével már kiértékelhető. Az akció további részleteit várhatóan a vasárnapi kormányülés után hozzák nyilvánosságra - közölte a szlovák miniszterelnök.

Matovic szerint az egész országban mintegy 6000 tesztelési helyet alakítanak ki, a szám lényegében megfelel a választói körzetek számának. Egy-egy tesztelőhelyeken átlagban hét emberre lesz szükség. Az akció lebonyolításába a hadsereget is bekapcsolják.

Matovic kész lemondani kormányfői posztjáról, amennyiben az országos tesztelés nem valósul meg.

"Hajlandó vagyok elállni tőle, ugyanakkor a lemondást választom" - jelentette ki a kormányfő. Mint mondja, az országos tesztelés az egyetlen módja annak, hogy megtörjön a hazai járványgörbe egy olyan helyzetben, amikor egy kulcsfontosságú koalíciós partner nyilvánosan megkérdőjelezi az óvintézkedések hatékonyságát.

"Attól tartok, a jelenlegi óvintézkedések így nem fognak működni. Egy ilyen tesztelés semmiképpen sem árthat nekünk, csak a segítségünkre lehet" - tette hozzá.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.