Jog

Hollandiában a 12 év alatti gyerekek számára is engedélyeznék az eutanáziát

Hollandiában már lehetőség van a 12 évnél idősebbek és az egy évnél fiatalabb babák halálba segítésére.

2020.10.14 10:46MTI

Hollandiában az egy és tizenkét év közötti, halálos beteg gyermekek számára is engedélyeznék az eutanáziát - jelentette be Hugo de Jonge egészségügyi miniszter.

A tárcavezető hozzátette: a módosítás évente öt-tíz gyereket érinthet Hollandiában. Egy tanulmány szerint a szülők és az orvosok is igénylik a lehetőséget a gyógyíthatatlan betegségben szenvedő, nagy fájdalmakkal élő gyermekek halálba segítésére - jegyezte meg De Jonge.

A kormánykoalíció miniszterei hónapokig tartó vitát követően - és a keresztény pártok heves tiltakozása ellenére - elfogadták a javaslatot. Annak életbe lépéséhez nincs szükség a hatályos törvények módosítására, mindössze a korosztály tagjain eutanáziát végző orvosok büntethetőségét kell kizárni.

Hollandiában már lehetőség van a 12 évnél idősebbek és az egy évnél fiatalabb babák halálba segítésére.

A 12 évnél idősebbek esetében az érintett, a csecsemők esetében a szülők beleegyezése szükséges az eutanáziához.

A kettő közötti korosztály esetében azért hiányzott eddig a szabályozás, mert nem tudták eldönteni, hogy hány éves kortól helyezhetik a gyerek kezébe a döntést saját haláláról.

Hollandia és Belgium az első országok voltak, amelyek engedélyezték az eutanáziát 2002-ben. Belgium 2014-ben a gyermekek halálba segítését is lehetővé tette, majd Hollandia is követte döntését.

A holland parlament csütörtökön vitatja meg a témát, a kormány a következő hónapokban léptetheti életbe a vonatkozó szabályozást.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.