Diplomácia

Deutsch Tamás: Jourovának mennie kell

Magyarország a leghatározottabban visszautasítja, hogy bármely európai biztos durván támadjon bármely uniós tagállamot.

2020.09.30 13:48MTI

Vera Jourová megmagyarázhatatlan és elfogadhatatlan támadást intézett Magyarország ellen, ezért az Európai Bizottság értékekért és átláthatóságért felelős alelnökének mennie kell - jelentette ki Deutsch Tamás fideszes európai parlamenti (EP-) képviselő Brüsszelben, az uniós biztosnak a demokrácia magyarországi helyzetéről tett kijelentéseire reagálva kedden.

A képviselő magyar újságíróknak nyilatkozva kijelentette, Jourová nyilatkozata miatt alkalmatlanná vált arra, hogy az Európai Bizottság tagjaként tevékenykedjen, hogy objektív és pártatlan működés hiányában feleadatát betöltse.

Magyarország a leghatározottabban visszautasítja, hogy bármely európai biztos durván támadjon bármely uniós tagállamot - emelte ki Deutsch Tamás.

"Vera Jourová a Der Spiegel német hírmagazinnak adott nyilatkozatában ezidáig senki által át nem lépett vörös vonalat lépett át" - fogalmazott.

A legdurvább, piszkálódó, mást besározó és lejárató pártpolitikusi stílus az, ahogyan az uniós biztos fogalmazott. Kizárt és képtelen, hogy Jourová pártatlanul és elfogulatlanul tudja a jogállamiság helyzetével összefüggő kérdéseket vizsgálni bármely tagállam esetében - húzta alá.

Amennyiben az uniós biztos magatartása az Európai Unió működését meghatározó alapszerződéssel ellentétes, és ez a magatartás tükrözi az Európai Bizottság álláspontját, akkor a baj sokkal súlyosabb. Magyarország azonban abból indul ki, hogy a túlzó, elfogadhatatlan és megmagyarázhatatlan álláspont Vera Jourová álláspontja, amely alkalmatlanná teszi biztosi és bizottsági alelnöki tisztségének betöltésére - emelte ki.

A képviselő tájékoztatása szerint a Fidesz-KDNP európai parlamenti (EP-) képviselőcsoportja arról határozott, hogy hivatalos parlamenti beadvány formájában sürgőségi kérdéssel fordulnak az Európai Bizottság elnökéhez. Abban arra szólítják fel Ursula von der Leyent, hogy tegyen meg mindent annak érdekében, hogy mihamarabb elmozdítsák bizottsági alelnöki tisztségéből, biztosi pozíciójából Vera Jourovát.

Jourová nyilatkozata nem maradhat következmények nélkül. Ha így maradna, az "alapjaiban erodálná, verné szét" a kölcsönös tiszteletre épülő együttműködést az Európai Unióban - tette hozzá Deutsch Tamás.

Orbán Viktor miniszterelnök kedden levélben fordult Ursula von der Leyenhez, az Európai Bizottság elnökéhez, melyben tájékoztatta, hogy Magyarországot és a magyar embereket sértő kijelentései miatt lemondásra szólította fel Vera Jourovát, és egyértelművé tette, hogy amíg ez nem történik meg, Magyarország kormánya felfüggeszti a kétoldalú politikai kapcsolatokat a testület alelnökével.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.