Botrány

Kivégezték a birkózó világbajnokot Iránban

A sportoló ügye nemzetközi visszhangot keltett, egyebek közt Donald Trump amerikai elnök is kegyelmet kért a 27 éves férfi számára.

2020.09.12 17:26MTI

Kivégezték Iránban a birkózó világbajnok Navíd Afkarit azt követően, hogy a bíróság bűnösnek találta egy biztonsági őr meggyilkolásában a két évvel ezelőtti kormányellenes tüntetések során - közölte szombaton az iráni állami média.

Kázim Muszavi, a dél-iráni Fársz tartomány bíróságának elnöke szerint az ítéletet reggel hajtották végre a tartomány fővárosában, Sirázban, ahol 2018-ban az ítélet szerint egy demonstráció során Afkari leszúrta egy vízszolgáltató vállalat dolgozóját.

Afkari beismerő vallomását az iráni állami média a múlt héten közvetítette, elemzők szerint azonban a felvétel nagyon hasonlított több száz másik vallomásra, amelyeket az elmúlt tíz évben a hatóságok vélhetően kényszerrel csikartak ki.

A sportoló ügye nemzetközi visszhangot keltett, egyebek közt Donald Trump amerikai elnök is kegyelmet kért a 27 éves férfi számára. Az Afkari érdekében indult online kampány nyomán ismét felerősödtek a halálbüntetés eltörlését követelő hangok Iránban. Az ügyben felszólalt a jelenleg börtönben lévő, és az ott uralkodó rossz körülmények miatt csaknem egy hónapja éhségsztrájkoló Naszrin Szotudeh, Szaharov-díjas emberi jogi ügyvéd is, támogatásáról biztosítva Afkarit.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.