Szakértői vélemény

Brexit: késlelteti a megegyezést Boris Johnson az új belső piaci brit törvénytervezettel

Az unió azért "nem állt még fel az asztaltól", mert nem akarja ezt az előnyt megadni a brit miniszterelnöknek.

2020.09.12 13:31MTI

Párkányi Eszter, az Alapjogokért Központ elemzője szerint késleleti az Európai Unió és az Egyesült Királyság közötti megegyezést a jövőbeni kapcsolatrendszerről Boris Johnson brit miniszterelnök az új belső piaci brit törvénytervezettel.

Az elemző szombaton az M1 aktuális csatornán azt mondta, hogy az Európai Unió szerint a törvényjavaslat nemzetközi jogot sért, a britek pedig "tisztában vannak vele, hogy mit tesznek." A miniszterelnök látja, hogy a tárgyalások már a nyolcadik fordulónál járnak, és alig egy hónap van hátra arra, hogy elfogadjanak egy megállapodást a jövőbeli kapcsolatokról, ezért próbálja meg húzni az időt - vélekedett.

Szerinte ha az EU jogi eljárást indít emiatt, akkor Boris Johnson az EU-ra mint a tárgyalások meghiúsítójára tud majd "mutogatni." Az unió azért "nem állt még fel az asztaltól", mert nem akarja ezt az előnyt megadni a brit miniszterelnöknek - tette hozzá.

A londoni alsóházban szerda délután beterjesztett tervezet célja a hivatalos meghatározás szerint az, hogy Egyesült Királyság belső piacának szabályozási jogköreit az Európai Uniótól teljes mértékben az Egyesült Királyság nemzeteinek kormányaihoz helyezze át. A törvényjavaslat ezáltal lehetővé tenné a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételrendszeréről szóló megállapodás egyes sarkalatos pontjainak felülírását, ami az EU szerint elfogadhatatlan.

Az Egyesült Királyság január 31-én lépett ki az EU-ból. Távozásának napján 11 hónapos átmeneti időszak kezdődött, amelynek legfontosabb célja az, hogy időt biztosítson a megállapodásra a majdani kapcsolatok szabályairól.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.