Konfliktus

A líbiai fegyverembargót megsértő hajót tartóztatott fel az EU földközi tengeri missziója

A Royal Diamond7 teherhajót nemzetközi vizeken tartóztatták fel a líbiai Derna várostól százötven kilométerre.

2020.09.11 14:30MTI

Első alkalommal tartóztattak fel egy Líbiába tartó hajót az Európai Unió földközi-tengeri Euroronavfor Med Irini nevű művelete keretében csütörtökön - jelentette a misszió olaszországi székhelyű parancsnoksága.

A Royal Diamond7 teherhajót nemzetközi vizeken tartóztatták fel a líbiai Derna várostól százötven kilométerre. A hajót nem engedték be líbiai felségvizekre, hanem az unió egyik - meg nem nevezett - kikötője felé irányították.

A teherhajó az Egyesült Arab Emirátusból indult el és a líbiai Bengázi városába tartott. Repülőgépeknek szánt kerozint szállított, ami "katonai célú" üzemanyagnak" számít.

A hajót az Eunavfor Med Irini műveletének két hajója, a német felségjelzésű Hamburg és az olasz Margottini állította meg. Utóbbin volt Ettori Socci olasz tengernagy az európai uniós művelet tengeri parancsnoka.

Az Európai Unió március 31-én indította el a missziót az ENSZ líbiai fegyverembargójának ellenőrzésére. A közös biztonság- és védelempolitikai katonai művelet a földközi-tengeri térségben az Eunavfor Med Irini nevet kapta.

A görögül "békét" jelentő Irini fő feladata, hogy légi, műholdas és tengeri eszközök segítségével érvényre juttassa az ENSZ fegyverembargóját. A misszió az Egyesült Nemzetek Biztonsági Tanácsának 2016-ban elfogadott 2292 számú határozatával összhangban szemléket végezhet a nyílt tengeren a Líbia partjainál tartózkodó azon hajókon, amelyekről feltételezhető, hogy fegyvereket vagy kapcsolódó anyagokat szállítanak Líbiába vagy Líbiából.

Májustól hatszázötven gyanúsnak tartott hajót ellenőriztek, de ez az első alkalom, hogy egy hajót feltartóztattak, és nem engedték eljutni Líbiába. Az uniós katonai művelet műholdak segítségével tíz líbiai kikötőt és huszonöt repülőteret, illetve leszállópályát tart ellenőrzés alatt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.