Koronavírus-járvány

Hatalmas tömeg tüntetett Berlinben a koronavírus-világjárvány ellen

A német parlamenti pártok elítélték a Reichstag lépcsőjét megszálló tüntetőket.

2020.08.31 06:21MTI

A német szövetségi parlament (Bundestag) valamennyi pártja elítélte a koronavírus-világjárvány ellen szervezett szombati demonstrációkon a törvényhozás székháza, a Reichstag lépcsőjét megszálló tüntetőket.

Elfogadhatatlan, hogy felforgatók és szélsőségesek visszaélnek a Reichstag épületével, a szabadságon alapuló demokrácia jelképes központjával - húzta alá Horst Seehofer szövetségi belügyminiszter egy vasárnapi lapinterjúban a legnagyobb kormányzó erő, a jobbközép CDU/CSU pártszövetség részéről.

A már a 2021-es Bundestag-választásra készülő koalíciós társ szociáldemokraták (SPD) kancellárjelöltje, Olaf Scholz egy Twitter-bejegyzésében azt írta, hogy a nácik és az úgynevezett birodalmi állampolgárok - a magukat az egykori Német Birodalom állampolgárainak tekintő szélsőségesek - jelképeinek "nincs semmi keresnivalójuk a Bundestagnál".

Az ellenzéki Zöldek frakcióvezetője, Katrin Göring-Eckardt ugyancsak a Twitteren azt írta, hogy a törvényhozás épületére rárontó tüntetők "a demokráciát támadták meg", a támadás elhárítása pedig közös feladat. Hasonlóan fogalmaztak a liberális FDP és az SPD-től balra álló Baloldal (Die Linke) vezetői is.

A Bundestag legnagyobb ellenzéki pártja, a CDU/CSU-tól jobbra álló AfD ugyan támogatta a világjárvány miatt bevezetett korlátozások elleni tüntetéseket és részvételre buzdította híveit, de a Reichstagnál történt rendbontást elítélte. Köszönet jár mindenkinek, aki békésen tüntetett a szabadságért és a demokráciáért, hiszen a berlini megmozdulások a megkövesedett pártrendszer elleni "polgári tiltakozás nagyszerű sikerét" jelentik, és ezt a sikert "nem halványítja el néhány randalírozó" - írta a Twitteren Tino Chrupalla, az AfD társelnöke.

Szombaton rendőrségi becslés szerint nagyjából 38 ezer ember vett részt Berlinben különféle megmozdulásokon, amelyeket a szövetségi kormány és a tartományi kormányok járványügyi intézkedései ellen szerveztek. Összetűzések két helyen, az orosz nagykövetségnél és Reichstagnál történtek, háromszáz embert őrizetbe vettek, több rendőr megsérült.

A törvényhozás székhelyénél tüntetők egy csoportja lebontotta az épület főbejáratát állandóan - a megmozdulásoktól függetlenül - elzáró kordont, és rövid időre megszállta a főlépcsőt. Az esetről készült felvételek alapján az akció kezdetén csupán három rendőr állt a Reichstag bejárata előtt, erősítés később érkezett. A tüntetőket paprikaspray bevetésével szorították vissza a kordonon túli területre.

"Nem tudunk mindig mindenhol jelen lenni" - nyilatkozott az esetről Thilo Cablitz, a német főváros rendőrségének szóvivője, megjegyezve, hogy a rendbontók kivárták az alkalmas pillanatot, amikor éppen nem a Reichstag körüli térség volt a mintegy háromezer rendőr mozgósításával végzett egész napos rendezvénybiztosítási művelet súlypontja.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.