Koronavírus

Az amerikai igazságügyi tárca vizsgálja a felelősséget az idősotthonokban bekövetkezett halálesetekért

Tömegesen hunytak el idős emberek idén tavasszal

2020.08.27 09:21MTI

Az amerikai igazságügyi tárca vizsgálja, hogy ki a felelős a koronavírus miatt idősotthonokban bekövetkezett, tömeges halálesetekért, helyi idő szerint szerdán négy szövetségi államtól is kértek be erre vonatkozó információkat és adatokat.

A minisztérium levelet küldött New York, New Jersey, Pennsylvania és Michigan kormányzóinak annak feltárására, hogy ezek az államok nem sértettek-e szövetségi törvényt azzal, hogy az idősotthonokat kötelezték a kórházból kiadott, de még nem teljesen felgyógyult koronavírusos betegek befogadására.

Közleményében a tárca leszögezte, hogy ezekben az államokban nemcsak kötelezővé tették a Covid-19-es páciensek befogadását, de gyakran még megfelelő vírustesztet sem végeztettek.

Az amerikai idősotthonokban, de elsősorban is ebben a négy tagállamban, tömegesen hunytak el idős emberek idén tavasszal.

A New York államban található idősotthonokban több mint hatezer ember halt meg a koronavírus szövődményeiben. Ez az adat ráadásul nem foglalja magában azoknak az idős embereknek a számát, akiket az otthonokból beszállítottak a kórházba, és ott hunytak el.

Andrew Cuomo, New York kormányzója óriási vitát keltett, amikor egy korábbi rendeletében mentességet adott az idősotthonoknak, azaz megakadályozta, hogy a halálesetekért a hozzátartozók kártérítési pereket indíthassanak.

"Biztosnak kell lennünk abban, hogy az ezen otthonokban élőkkel méltóságteljesen, tisztelettel bántak, és nem tették ki őket felesleges kockázatoknak" - fogalmazott Eric Dreiband, a tárca miniszterhelyettese.

Amennyiben a minisztérium megállapítja az adott állam vezetésének felelősségét, a szövetségi kormány büntetőeljárást indít.

Cuomo már korábban visszautasított mindennemű bírálatot ezzel kapcsolatban, azt állítva, hogy ezek politikai indíttatásúak. Két másik kormányzó - a michigani Gretchen Whitmer, valamint a New Jersey-i Phil Murphy - szerdán szóvivője révén szintén azt tudatta, hogy a döntés hátterében szerintük politikai megfontolások húzódnak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.