Koronavírus-járvány

Romániában ismét rekordot döntött a napi halálozások száma

A napi több mint 40 haláleset pedig már csaknem két hete átlagosnak számít az országban.

2020.08.25 13:53MTI

Romániában meghaladta kedden a 80 ezret a koronavírus-járvány kezdete óta beazonosított fertőzöttek száma, és újból megdőlt a napi halálozások negatív rekordja.

A stratégiai kommunikációs törzs keddi jelentése szerint újabb 58 koronavírusos beteg vesztette életét az utóbbi 24 órában, ezzel 3367-re emelkedett a járvány áldozatainak száma. Romániában eddig három alkalommal érte el vagy haladta meg az 50-et a koronavírusnak tulajdonított halálozások száma, a napi több mint 40 haláleset pedig már csaknem két hete átlagosnak számít az országban.

Az utóbbi napon újabb 1060 embernél mutatták ki a koronavírust: ez tíz százalékkal elmarad az utóbbi két hét átlagától, és igazolni látszik a hatóságok reményét, miszerint Románia a járvány újabb tetőzésének szakaszába lépett.

A járványügyi szakemberek szerint nem lehet az esetszám gyors csökkenésére számítani, és bármikor ismét erőre kaphat a járvány. Becsléseik szerint a reprodukciós ráta augusztus 5. után került ismét 1 alá, és azóta 0,94-ig csökkent. Ez a mutató azt jelzi, hogy egy ember hány másikat fertőz meg, és 1 alá kell szorítani, ahhoz, hogy a járványt meg lehessen fékezni. Július 10. körül a reprodukciós ráta elérte az 1,21-et.

Az ismert aktív fertőzöttek száma, amely most több mint 41 ezerre tehető, kevesebb mint egy hónap alatt duplázódott meg. Közülük 7268-an vannak kórházban, 490 súlyos esetet pedig továbbra is intenzív osztályon ápolnak.

A legtöbb, 229 új koronavírus-fertőzést Bukarestből, Iasi (55) és Prahova (53) megyéből jelentették. Szatmár megyében az utóbbi napon nem azonosítottak újabb fertőzöttet, Dolj megyében 3, Hargita megyében pedig 4 új esetet regisztráltak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.