600 tonna, melaminnal szennyezett tejpor

A melamin öl: halálra ítélték az ügyben vétkesnek talált gyártót

Halálra ítélték csütörtökön Kínában a melaminnal szennyezett tejport gyártó férfit, illetve azt, aki az adalékot eladta a tejipari cégeknek. Az indoklás szerint a gyártót, Csang Jü-csünt (Zhang Yujun) a közbiztonság veszélyeztetése miatt ítélték halálra.

2009.01.22 16:04MTI

Csang mintegy 600 tonna, melaminnal szennyezett tejport gyártatott gyenge minőségű (vizezett) tej feljavítására. Úgyszintén halálra ítélték Keng Csin-pinget (Geng Jinping), amiért a hamisított port eladta a tejipari vállalatoknak.

Életfogytig tartó börtönbüntetéssel sújtották az ügyletben közvetítői szerepet játszó Csang Jan-csangot (Zhang Yanzhang). Az észak-kínai Hopej (Hebei) tartomány közigazgatási központjában másodfokon eljáró bíróság az ügyben leginkább érintett Sanlu Group tejipari vállalat korábbi elnök-vezérigazgatóját, Tien Ven-huát (Tian Wenhua) hamisított, illetve gyenge minőségű termékek gyártása és forgalmazása miatt életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélte. A vállalat másik három vezetője öt évtől 15 évig terjedő börtönbüntetést kapott. További büntetésként a Sanlu tejipari vállalat 50 millió jüan (közel 1,6 milliárd forint), Tien Ven-hua mintegy 20 millió jüan (638 millió forint) pénzbírságot köteles fizetni.

Csang Tö-li (Zhang Deli), Hopej tartomány főügyészének korábbi nyilatkozata szerint a melamin-botránnyal kapcsolatban összesen 60 személyt vettek őrizetbe, akik közül 21 vádlott állt a bíróság előtt csütörtökön. A ragasztó- és műanyaggyártásban használt vegyi anyagot tartalmazó tejtermékektől Kínában hat csecsemő halt meg és 296 ezer kisgyermek betegedett meg.

A kínai tejipar egészét megrázó botrány után a hatóságok, a hazai élelmiszerek iránti bizalom visszaállítása érdekében, átfogó ellenőrzésbe kezdtek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.