Csalás

Postás tartóztatta le Trump emberét

Jól olvasta, az Egyesült Államok Postaszolgálata tartóztatta le Steve Bannon-t. Igen, az amerikai posta letartóztathat embereket.

2020.08.22 22:07ma.hu

Letartóztatták Donald Trump amerikai elnök egykori belpolitikai tanácsadóját, Steve Bannont, csalás megalapozott gyanúja miatt vádat is emeltek ellene - jelentette az amerikai közszolgálati rádió (NPR).

Forrás: U. S. Postal Inspection Service

Sokan meglepődtek, hogy a posta tartóztatta le a férfit a 28 millió dolláros Lady May megajachton Connecticut partjainál. Persze nem a mindennapos levélkézbesítőkről van szó, hanem a US Postal Inspection Service néven ismert elit rendőrségi egységről, amely 1872-es fennállása óta harcol a bűnözés ellen. Körülbelül 1200 ilyen postaellenőr dolgozik, felfegyverezve, hogy letartóztatásokat, szövetségi előállításokat hajtsanak végre. Többek között ők inspirálták a CBS saját gyártású műsorát, a Felügyelők című sorozatot (The Inspectors).

Minden ügynök részt vesz egy 16 hetes képzési programban, amely az erőnléti képzés mellett önvédelemre és lőfegyver-használatra is kiterjed. A postaőrség csak 2019-ben 5759 letartóztatást és 4995 postai bűncselekmények felderítését hajtotta végre. Gyakran működnek együtt más szövetségi, állami és helyi hatóságokkal postai lopások, csalások, személyazonosságokkal történő visszaélések, kábítószer-ügyek, szerencsejáték-csalások és sok más bűncselekmény kivizsgálása és megoldása céljából, amely bármilyen okból kapcsolódik a postához vagy a kézbesítéshez. Némelyik esetük évekig is eltarthat.

Az nem egészen egyértelmű, hogy Bannon esetében hogyan kerültek képbe, hiszen a Trump extanácsadója által elkövetett bűncselekmény nem éppen tartozik a hatáskörükbe, de a postaellenőrök New York-i osztályának vezetője, Philip Bartlett kijelentette: "Senki sem áll a törvény felett".

Mint ismeretes, Bannon és három másik ember ellen interneten elkövetett pénzügyi csalás miatt emeltek vádat New Yorkban. Adománygyűjtési akcióval ugyanis mintegy 25 millió dollárt (több mint 7,3 milliárd forintot) csaltak ki emberektől a vádhatóság szerint.

A korábbi tanácsadó és három társa - Brian Kolfage, Andrew Badolato és Timothy Shea - nonprofit szervezetet hozott létre, és Falat építünk címen 2018-ban közösségi finanszírozási kampányt hirdetett az amerikai-mexikói határon építendő fal költségeire.

A vádlottak "több százezer adományozót károsítottak meg, és kihasználva a határon építendő fal finanszírozása iránti érdeklődésüket, hamisan azt a látszatot keltették, hogy az adományokat a fal építésére fordítják" - fogalmazott csütörtökön kiadott közleményében Audrey Strauss, New York megbízott kerületi ügyésze.

Az összeget az egyik vádlott, Brian Kolfage által létrehozott bankszámlára gyűjtötték, és annak egy részét, mintegy 350 ezer dollárt (több mint 102 millió forintot) Kolfage - a kezdeményezés kitalálója és elindítója - luxuséletmódjának finanszírozására fordították. A többi pénz hollétéről a nyomozók egyelőre nem nyilatkoztak.

Philip Bartlett, a vizsgálatot vezető nyomozó csütörtökön újságíróknak azt mondta: "a vádlottak nemcsak hazudtak az adományozóknak, hanem hamis számlákkal és bizonylatokkal próbálták meg fedezni bűncselekményeiket, fittyet hányva a törvényességre".

Hozzáfűzte: vád alá helyezésük figyelmeztetés, hogy senki nem áll a törvények felett, "sem rokkant háborús veterán, sem milliomos tanácsadó".

Bannon bűntársait is őrizetbe vették. Pénzügyi csalás és pénzmosás miatt emeltek vádat ellenük. A bűncselekmények büntetési tételei egyenként akár húsz évig is terjedő börtönbüntetések.

Donald Trump a Fehér Házban újságíróknak azt mondta: nem tudott Bannon ügyleteiről, kirúgása óta nem állt kapcsolatban az egykori tanácsadóval.

Csütörtökön délután a 67 éves Steve Bannon megjelent a manhattani bíróságon, és ártatlannak vallotta magát a bűnügyben; 5 millió dolláros (csaknem 1,5 milliárd forintos) óvadék ellenében szabadlábra helyezték.

Közben a Fox televízió - az ügyészségi dokumentumokra hivatkozva - közölte, hogy Bannon 1 millió dollárt (mintegy 293 millió forintot) tett zsebre és költött el a saját céljaira az összegyűlt adományokból.

Steve Bannon a 2016-os elnökválasztás idején Donald Trump kampánymenedzsere volt, majd hét hónapig tanácsadóként dolgozott a Fehér Házban. Az elnök 2017 nyarán bocsátotta el.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.