Fehérorosz elnökválasztás

Charles Michel telefonon egyeztetett Vlagyimir Putyinnal a fehéroroszországi helyzetről

Szerdán az EU-tagállamok vezetői, videókonferencia keretében tárgyalnak a Fehérországban az augusztus 9-én tartott elnökválasztások után kialakult krízisről.

2020.08.18 16:58MTI

Charles Michel, a 27 uniós tagállamot tömörítő Európai Tanács elnöke kedden telefonon egyeztetett Vladimír Putyin orosz elnökkel az egyre súlyosbodó fehérorosz helyzetről.

"Csakis békés és minden felet érintő eszmecsere útján lehet megoldani a válságot Fehéroroszországban" - közölte Michel a telefonbeszélgetést követő Twitter üzenetében.

Szerdán az EU-tagállamok vezetői, videókonferencia keretében tárgyalnak a Fehérországban az augusztus 9-én tartott elnökválasztások után kialakult krízisről. A tagországok elnökei és miniszterelnökei, várhatóan az ország ellen előkészített uniós szankciókról hoznak döntést, és közös üzenetet küldenek a moszkvai vezetésnek, amelyben az orosz beavatkozás elkerülésére szólítanak fel.

Moszkva, múlt vasárnap jelentette be, hogy kész katonai segítséget nyújtani Fehéroroszországnak.

Az országban egy hete folyamatosak a tüntetések. A tiltakozók szerint az oroszbarát Aljakszandr Lukasenka elnök elcsalta az elnökválasztást, amelyen a hivatalos adatok szerint a voksok 80,1 százalékát kapta. A megmozdulások annak ellenére folytatódtak, hogy a rendőrség brutálisan reagált. A választásokat követő négy napban, mintegy hétezer embert vettek őrizetbe, könnygáz- és hanggránátokkat és gumilövedékeket vetettek be. Legalább két tüntető meghalt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.