Koronavírus-járvány

Romániában újabb 30 napra meghosszabbították a veszélyhelyzetet

Nem vezetnek be további korlátozásokat, de érvényben maradnak az eddigiek.

2020.08.15 14:30MTI

Romániában augusztus 16-tól kezdődően újabb 30 napra meghosszabbították a koronavírus-járvány miatt május közepén elrendelt, azóta kétszer meghosszabbított veszélyhelyzetet.

Az erről szóló határozatot péntek esti ülésen fogadta el a román kormány.

A tervezetet előterjesztő katasztrófavédelmi államtitkár rámutatott: nem vezetnek be további korlátozásokat, de érvényben maradnak az eddigiek. Nem nyithatnak ki tehát a vendéglátóhelyek beltéri részei, zárva maradnak a színházak, mozik és koncerttermek. Továbbra is kötelező a védőmaszk viselése a nyilvános zárt terekben, áruházakban, közintézményekben, közszállításban.

Hatnál több ember nem közlekedhet csoportosan, ha nem egy család tagjai, a beltéri magánrendezvényeken legtöbb 20, a szabadban legtöbb 50 ember vehet részt, a távolságtartási szabályok betartása mellett.

A veszélyhelyzetről szóló korábbi - az új karanténtörvény hatályba lépése után, július végén módosított - kormányhatározat a megyékben, illetve a fővárosban alakult helyi járványügyi operatív törzsekre bízta azt, hogy szükség esetén regionális szinten kötelezővé tegyék a felnőttek és öt évet betöltött gyerekek számára a védőmaszkok viselését a kültéri nyilvános helyeken, ahol és amikor nagyobb tömegek gyűlhetnek össze.

A megyei járványügyi operatív törzsek többsége azóta elrendelte a kültéri maszkviselést, az országos operatív törzs pedig korlátozta Bukarestben, illetve Arges, Brassó, Konstanca, Dambovita, Ilfov, Prahova és Galati megyében a kerthelyiségek, klubok és más szórakozóhelyek nyitvatartását.

Az országos járványügyi operatív törzs a veszélyhelyzet meghosszabbítását előkészítő határozatában annyi engedményt tett, hogy ezentúl az eddigi 23 óra helyett éjféltől reggel 6-ig kell zárva tartsanak az érintett vendéglátóhelyek, de rendelést továbbra sem vehetnek fel 23 óra után.

Romániában pénteken több mint 1400 új koronavírus-fertőzöttet diagnosztizáltak, az ismert aktív esetek száma meghaladta a 33 ezret.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.